Afrucat encara amb optimisme la campanya de fruita de llavor per la caiguda de la producció a Europa

Aquest factor se suma a una gran qualitat de producte i al fet que les càmeres es troben pràcticament sense estocs

ACN
05 d'agost del 2016
Actualitzat a les 2:00h
Imatge en primer pla de pomes vermelles i verdes
Imatge en primer pla de pomes vermelles i verdes | ACN
La lleugera davallada general en les previsions de collita de fruita de llavor (poma i pera) que s'espera per la campanya 2016 a Europa, juntament amb les expectatives de qualitat en els fruits i el fet que actualment les existències a les càmeres són molt baixes fan que des de l'Associació de la Fruita de Catalunya (Afrucat) mostrin un "lleuger optimisme" pel que fa al desenvolupament de la present campanya d'hivern.

Tot i això, des de l'entitat remarquen que el sector fructícola es troba encara en una situació geopolítica "complicada" amb el tancament del mercat rus i la pèrdua de poder adquisitiu de la seva població i la incògnita que suposa el mercat britànic amb el Brèxit, "que incrementarà la pressió sobre els preus per la devaluació de la seva moneda".

Europa espera una menor collita de pomes i peres (-3% i -9% respectivament) amb una gran qualitat de producte i amb les càmeres amb els estocs pràcticament a zero. En poma mantenen les previsions els principals països productors a excepció de França que cau un 7%, mentre que en pera la davallada és general a excepció de la producció holandes que es manté.

El congrés Prognosfruit, que presenta les previsions de collita de fruita de llavor i que enguany se celebra a Hamburg, ha emfatitzat sobretot la necessitat de començar bé la campanya focalitzant-se en l'impuls del consum, donat que en els darrers anys Europa ha perdut un 3,5% del consum de poma. La pera però, que també havia caigut en la darrera dècada, va recuperar un 0,6% el seu consum en la campanya 2015.

Un altra de les estratègies recomanades pels especialistes del congrés ha estat la necessita de treballar en l'increment de les exportacions des de l'inici de campanya, tenint en compte els increments generalitzats en els exportacions de poma als països asiàtics i de l'orient mitjà. Segons Afrucat, un punt a tenir en compte en pomes és el comportament de la producció de les varietats club i la producció ecològica amb un creixement lent però sostingut al qual no afecta l'embargament rus ni els increments productius de Polònia.

Poma

La previsió de la collita europea de poma per aquest any 2016 preveu una disminució d'un 3% respecte a l'any anterior i un increment de l'1% respecte la mitjana dels últims tres anys. Es preveu una producció de 12.005.000 tones, segons les dades facilitades pels 21 principals països productors de la UE.

Respecte les principals varietats, la Golden Delicious disminuirà un 7% la seva producció essent de 2.364.000 tones. El grup Gala també preveu una disminució d'un 4% assolint les 1.329.000 tones. La varietat Idared baixarà un 6%, amb 1.064.000 tones, mentre que la Red Delicious preveu un lleuger descens del 2%, assolint les 633.000 tones. D'altra banda, les noves varietats (Clubs Varietals), preveuen un increment del 14%, corresponent a 530.000 tones.

Segons Africat, un punt d'especial d'atenció enguany a Prognosfruit han estat les intenses gelades, que han afectat el centre d'Europa, particularment a Eslovènia , Àustria, i una part de Croàcia i Hongria. Els principals canvis a l'hemisferi Nord són a Canada (+24%), Turquia (+16%), USA (+12%) i Rússia (+2%), mentre que es preveu un descens de producció a Mèxic (-16%) i Suïssa (-5%). La producció de pomes de Bielorrússia seguirà sent similar a la de l'any anterior i la d’Ucraïna mostra un increment d'un 1%.

Pera

Respecte a la collita de peres, es preveu una producció total de 2.170.000 tones, que significa un descens del 9% respecte a l'any anterior i un descens també del 9% respecte els tres anys anteriors. Aquesta xifra es refereix en la producció dels principals dinou països productors de pera membres de la UE.
 
Pel que fa a les principals varietats, s'espera que hi hagi una disminució amb la varietat Conference, corresponent al 5%, assolint les 918.000 tones, a la varietat Abat Fetel del 13%, corresponent a 229.000 tones, i en la pera William C es preveu un descens d'un 11%, fins arribar a les 252.000 tones.

Per altra banda, la previsió de collita de pera a l'hemisferi Nord preveu un increment comparant-ho amb l'any anterior, als països com ara la Xina (+6%), Turquia (+5%) i Ucraïna (+2%), mentre que es preveu un descens als Estats Units d'Amèrica (-3%), a Suïssa(-16%) i a Bielorússia (-1%).