Desarticulat entre Lleida i Osca un grup criminal especialitzat en robatoris en repetidors de telefonia mòbil

Les diligències instruïdes van ser lliurades en el Jutjat d'Instrucció número 1 de Solsona, que va dictaminar l'ingrés a presó per a tres dels detinguts.

Imatge d'algunes de les bateries recuperades per la Guàrdia Civil d'Osca
Imatge d'algunes de les bateries recuperades per la Guàrdia Civil d'Osca | Guàrdia Civil
ACN
05 d'agost del 2016
Actualitzat a la 1:32h
Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil han donat per desarticulat un grup criminal especialitzat en el robatori de bateries dels repetidors de telefonia mòbil, amb la detenció el 6 de juliol passat de cinc persones, quatre veïnes de la comarca de la Llitera i una altra de Lleida, amb edats compreses entre els 20 i els 53 anys.

La policia relaciona els arrestats amb 20 robatoris amb força en repetidors de telefonia, 9 a les comarques lleidatanes i 11 a Osca. Les detencions són fruit de les investigacions iniciades per ambdós cossos policials arran de l'increment de robatoris en ambdues demarcacions en els darrers mesos. Durant les actuacions, la policia va intervenir als arrestats fins a 79 bateries, el valor de les quals puja a 35.000 euros, que la Guàrdia Civil va poder determinar que procedien d'11 de robatoris que hauria comès la banda.

La col·laboració entre els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil va permetre detectar l'existència d'un grup criminal especialitzat en robatoris en repetidors de telefonia mòbil, que actuava tant a Catalunya com a Osca.

Donat el repunt d'aquesta tipologia de delicte, ambdós cossos van obrir investigacions, després de la Guàrdia Civil d'Osca localitzés 55 bateries, que haurien estat venudes per integrants del grup criminal en un centre de residus, i posteriorment altres 24 després d'interceptar una furgoneta utilitzada pels delinqüents, mentre circulava per la N-II en sentit Barcelona, al terme municipal de Fraga.

Posteriorment, els investigadors van contactar amb empreses de manteniment de les operadores de telefonia i van poder comprovar que diverses d'aquestes havien estat objecte de robatoris que afectaven als repetidors en diferents localitats. Una vegada comprovades les 79 bateries intervingudes, valorades en uns 35.000 euros, la Guàrdia Civil va poder confirmar que procedien d'11 robatoris comesos a les poblacions de Velillas d'Angüés, Viacamp, Secastilla, Cofita, Peñalba, Torrent de Cinca i Candasnos.

Segons fonts policials, el 'modus operandi' emprat per l'organització consistia en la cerca i localització de repetidors de telefonia mòbil que donessin cobertura a les principals vies de comunicació, per facilitar-se així la seva posterior fugida. Una vegada localitzats, trencaven la tanca perimetral, forçaven les portes d'accés a les instal·lacions i sostreien les bateries d'emergència i el cable de presa de terra de les antenes, per posteriorment vendre-les en centres de residus.

El 6 de juliol passat els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil van dur a terme l'operació policial que va permetre la detenció de cinc integrants del grup, després de registrar quatre domicilis. Una de les persones es va detenir en un centre de residus. Les diligències instruïdes van ser lliurades en el Jutjat d'Instrucció número 1 de Solsona, que va dictaminar l'ingrés a presó per a tres dels detinguts.