Lleida tanca el juliol amb una ocupació del 50% i un increment del 6% en les pernoctacions

El sector turístic de la demarcació confia mantenir aquesta tendència positiva i assolir un 90% d'ocupació mitjana a l'agost

Una parella de turistes
Una parella de turistes | Adrià Costa
ACN
31 de juliol del 2016
Actualitzat a les 0:07h
Les comarques lleidatanes tancaran el mes de juliol amb una ocupació turística mitjana del 50%, complint-se així les previsions fetes pel Patronat de Turisme de la Diputació abans de l'inici de la campanya d'estiu, amb un increment del 6% en les pernoctacions.

El pas del Tour de França, la celebració de curses de muntanya i diferents propostes com ara el festival Esbaiola't d'Esterri d'Àneu o les festes de les falles, que han anat acompanyades per una meteorologia favorable, han suposat un bon reclam per als turistes. Amb vista a l'agost, el sector turístic lleidatà preveu seguir amb aquesta tendència positiva i assolir una ocupació mitjana del 90%, que podria fregar la plena ocupació en alguns establiments del Pirineu i especialment en la modalitat de bungalous que ofereixen els càmpings d'arreu de la demarcació. El Patronat manté la previsió de 570.000 visitants i 1.675.000 pernoctacions pel conjunt de la campanya d'estiu.

L'ocupació turística a la demarcació de Lleida s'ha situat entorn del 50% de mitjana durant aquest juliol, amb un increment de les pernoctacions del 6% en relació amb el mateix mes de l'any anterior.

La celebració de diferents activitats lúdiques, culturals i esportives, que han anat acompanyades pel bon temps, han permès confirmar el volum de reserves als diferents establiments turístics lleidatans, previst pel Patronat de Turisme abans de l'inici de la campanya d'estiu. D'aquesta manera, en hoteleria i turisme rural l'ocupació ha estat d'entre el 45 i el 50%, mentre en els càmpings s'ha assolit el 55%.

El director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre, destaca que, a més de fer-ho com a destinació turística, les comarques lleidatanes s'estan consolidant també com a destinació esportiva, després d'acollir durant el juliol el pas d'una etapa del Tour de França, així com nombroses curses de muntanya.

Aquestes propostes, juntament amb la celebració d'altres activitats lúdiques i culturals com ara el Festival Esbaiola't d'Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà) han atret un volum de públic important. Les festes de les falles del Pirineu també han estat un bon reclam, l'any en què aquesta celebració ha estat reconeguda com a patrimoni immaterial de la Humanitat per la Unesco. En aquest sentit, a l'Alta Ribagorça s'han triplicat els visitants d'anys anteriors que han assistit a les falles. "Aquestes esdeveniments massius ajuden a fer créixer encara més l'ocupació", ha remarcat Alegre.

Previsió del 90% d'ocupació pel mes d'agost

El sector turístic lleidatà espera continuar amb aquesta tendència positiva durant la resta de la campanya d'estiu, mantenint aquest increment del 6% en les pernoctacions. Pel que fa al mes d'agost, el Patronat de Turisme estima que l'ocupació turística se situï de mitjana entorn de 90%, tant en hoteleria a la zona del Pirineu, com en els allotjaments de turisme rural i en els càmpings d'arreu de la demarcació.

Juli Alegre explica que la primera quinzena del mes "és tradicionalment la més forta" i, per això, alguns establiments de llocs més turístics poden fregar la plena ocupació i sobretot en la modalitat de bungalous que ofereixen els diferents càmpings d'arreu de la demarcació. Al setembre l'ocupació prevista serà similar al juliol, oscil·lant entre el 45 i el 60%.

"Clara millora" en relació amb l'estiu del 2015

L'increment de les pernoctacions és un signe que indica que el sector turístic lleidatà està deixant enrere la crisi econòmica, segons el director del Patronat de Turisme. Alegre remarca que la demarcació de Lleida durant els anys de crisi "ho ha passat especialment malament", tenint en compte que entorn del 80% dels turistes que visiten les comarques lleidatanes procedeixen sobretot de Catalunya i de l'estat espanyol, "i el mercat estatal va veure molt afectada la seva economia".

El Patronat estima que al voltant d'un 18% dels turistes (uns 100.000) que visitaran aquest estiu la demarcació seran estrangers, principalment procedents de França, però també del Benelux, Alemanya, la Gran Bretanya i Israel, amb percentatges inferiors. En aquest sentit, Juli Alegre confia que es mantingui la tendència a l'alça del turisme estranger ja que durant tot l'any 2015 les pernoctacions que aquests visitants van fer a les comarques de Lleida van créixer un 11%.

"S'estan notant símptomes de recuperació tot i que encara queda molt per recuperar a tots els nivells però turísticament parlant el 2015 va ser millor que l'any anterior i el 2016 està encara sent millor", destaca Juli Alegre, tot afegint que "cada cop ens anem apropant a aquells volums d'ocupació que hi havia abans de la crisi, no crec que enguany hi arribem però estarem a prop".

En aquest sentit, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida confia que es compleixin les previsions pel conjunt dels mesos d'estiu, que parlen d'un total de 570.000 turistes, que faran entorn de 1.675.000 pernoctacions, un 6% més que durant els mesos de juliol, agost i setembre del 2015.

Les comarques de Lleida ofereixen aquest estiu més de 56.000 places d'allotjament reglat, al marge de segones residències. Pel que fa al turisme actiu i esports d'aventura, les empreses lleidatanes del sector preveuen contractar un 5% més de serveis que la temporada d'estiu passada.