Fauna

Alliberada una àliga daurada a l'Espai Natural Protegit a Alfés

S’ha recuperat a les instal·lacions de Vallcalent de les lesions causades per l’electrocució amb una línia elèctrica

per Redacció, Lleida | 27 de juliol de 2016 a les 14:55 |
L'àliga ha estat deixada en llibertat | Territori i Sostenibilitat
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de juliol de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Tècnics del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent, de Lleida, amb la col·laboració de membres del Cos d’Agents Rurals, han alliberat aquest dimecres un mascle d’àliga daurada (Aquila chrysaetos) a l’Espai Natural Protegit dels Secans de Mas de Melons-Alfés (Segrià).

El rapinyaire s’ha recuperat de les lesions causades per l’electrocució amb una línia elèctrica de la Granja d’Escarp a les instal·lacions de Vallcalent. Hi ha col·laborat desinteressadament el centre de fisioteràpia Kirma, de Lleida, que li ha reduït els signes de necrosi en una ala i una pota gràcies a l’aplicació de la tècnica del làser usada en fisioteràpia i de massatges  per al drenatge limfàtic.

L’èxit del tractament ha permès recuperar completament l’àliga. Aquest és el segon cop que els dos centres col·laboren després dels resultats positius assolits fa quatre anys amb la recuperació d’una altra au protegida, una femella de trencalòs.

L'animal, abans de ser alliberat Foto: Territori i Sostenibilitat

 
Un centenar d’aus electrocutades en un any
 
Durant l’any 2015 s’han produït a Lleida 97 casos d’aus electrocutades, d'entre els que destaquen els 36 registres de cigonyes, els 28 de voltors, els 9 d'aligots comuns i els 2 d'àliga cuabarrada.


Pel que al centre de Vallcalent, que també rep animals de la demarcació de Tarragona, va ingressar 178 exemplars electrocutats. Les espècies més abundants van ser les cigonyes, amb 50 exemplars, 30 voltors, 28 aligots i 6 cuabarrades. El percentatge de recuperació és inferior al 5%, tenint en compte però que la majoria dels ingressos són animals ja morts.

 

Participació