ÀUDIO Josep Gudiol: «Recordo la impressió que em va fer veure les pintures de Sixena cremades»

El portal Memòria.cat té enregistrats diversos fragments d'una entrevista a l'historiador de l'art i arquitecte

Josep Gudiol, historiador de l'art
Josep Gudiol, historiador de l'art | Enciclopèdia.cat
23 de juliol del 2016
Actualitzat a les 14:08h
Memoria.cat, el portal de webs de l’Associació Memòria i Història de , té enregistrats diversos fragments d'una entrevista feta l'any 1981 a l'historiador de l'art i arquitecte Josep Gudiol, una de les figures més importants de la historiografia artística catalana de la postguerra. El seu nom ha sonat en les darreres setmanes arran del litigi de les obres d'art de Sixena, que ara són reclamades per Aragó.
 
Entre elles hi ha les pintures murals del monestir que el mateix Gudiol va salvar de la destrucció l'any 1936 després de l'esclat de la Guerra Civil. En un fragment de l'entrevista, Gudiol va referència a aquestes pintures recordant la impressió que li va fer veure-les cremar després del saqueig. L'historiador posa l'accent en què aquestes pintures les tenia catalogades ja que dos mesos enrere les va anar a fotografiar.

"Les pintures de Sixena les vaig fotografiar 2 mesos abans que fossin destruïdes"  

"Perquè era una excitació tan gran i era un problema tan paorós que costava acostumarse a veure que havien cremat una cosa que sabies que existia. Jo recordo la impressió que em va fer a mi el veure les pintures de Sixena cremades. Sixena és un monestir de l’Aragó que tenia una sala gran, capitular, tota pintada del segle XIII, que semblava acabada de pintar. Aquí tinc totes les fotografies. Jo hi havia anat precisament dos mesos abans de la guerra a fotografiar-ho tot. I tinc tres o quatre-centes  fotografies".
 

ÀUDIO Josep Gudiol parla de les pintures de Sixena / Memòria.cat (45s)