Ros blasma «el populisme de l'oposició» i defensa la seva gestió per resoldre «problemes reals»

L'alcalde de Lleida considera que la ciutat ha progressat en temps de crisi alhora que argumenta la congelació de l'IBI com a garantia per les ajudes socials | Acusa les formacions nacionalistes de muntar una campanya del català "fictícia, inventada i irresponsable"

22 de juliol del 2016
Actualitzat a les 18:16h
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros | Paeria
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha fet aquest divendres un repàs dels primer any de legislatura carregant contra "el populisme" dels partits sobiranistes de l'oposició i defensant la gestió del seu executiu, fonamentada en resoldre "els problemes reals" de la gent.

A l'inici del ple de l'estat de la ciutat, el líder socialista ha repassat "sense autocomplaença" però "amb satisfacció i orgull" les iniciatives impulsades pel seu govern per mantenir la cohesió social, l'educació i l'ocupació a la ciutat. "El rigor i la responsabilitat amb què elaborem el pressupost municipal ens garanteix prestar aquests serveis fonamentals", ha dit Ros, que ha recordat que tot i els nou anys de crisi, el consistori ha aconseguit progressar.

​En aquest context, el paer en cap ha posat l'accent en la importància de l'Impost de Béns Immobles (IBI) per mantenir les ajudes socials a famílies, que ha xifrat en 451.000 euros. Seguint aquest fil, Ros ha anunciat que el seu govern proposarà una nova congelació d'aquesta taxa de cara al proper exercici, alhora que ha recordat que l'Ajuntament de Lleida té les finances sanejades i un deute que en des del 2004 ha baixat del 128% al 62%.
 
Reducció de l'atur i un PIB per sobre de la mitjana de Catalunya
 
En relació a l'atur, Ros ha apuntat que des del gener al juny, la ciutat ha passat del 18% al 14% d'aturats, un percentatge que ha considerat "massa elevat" però que li ha servit per demostrar que la capital del Segrià es va recuperant de la crisi econòmica. Una dada que també ha tret per reblar aquest argument ha estat la del Producte Interior Brut (PIB), que ha fixat a la ciutat de Lleida en 29.480 euros per habitant. "Sóm l'1,8% de la població de Catalunya i generem l'1,9% del PIB", ha recordat l'alcalde.
 
Tot i això, Ros ha lamentat les febleses de la ciutat en relació "als mercats a causa de la nostra situació geo-estratègica respecte al mercat final català". Aquesta falla que pateix la ciutat l'ha encadenat Ros amb els mals resultats del dinamisme empresarial que té el municipi. Aprofitant això, l'alcalde ha recordat la necessitat d'ampliar l'oferta comercial a la ciutat, motiu pel qual ha defensat l'elaboració dels estudis per avançar en aquest camí "que volem recórrer amb la màxima complicitat amb l'estructura comercial de la ciutat ja existent".
 
Ros no s'ha mossegat la llengua a l'hora de carregar contra els grups de l'oposició que han criticat el pacte que va firmar amb C's l'any passat i en el qual s'obria la porta a la reforma del reglament d'usos lingüístics sempre que hi hagi sentències judicials.
 
En aquest sentit, l'alcalde ha assegurat sentir-se "perplex" per les "campanyes populistes per part d'alguns partits de l'oposició que han creat problemes allà on no n'hi havia". El paer en cap ha considerat que la polèmica pel català a la ciutat és "fictícia, inventada, populista i irresponsable".