Un pescador francès pesca un silur gegant al pantà de Mequinensa

L'animal es converteix en l'exemplar d'aquesta espècie més gros capturat fins ara a l'estat espanyol

Els pescadors amb el silur que han capturat
Els pescadors amb el silur que han capturat | Ajuntament de Mequinensa
Redacció
20 de juliol del 2016
Actualitzat a les 18:54h
Un veí de la localitat francesa de Llemotges, que passava uns dies de vacances amb la família practicant la pesca esportiva a l'embassament de Mequinensa, ha capturat un silur de més de 100 quilograms de pes i 2,64 metres, un dels de major longitud capturats mai a l'Estat, segons informa l'Ajuntament de Mequinensa en una nota de premsa. 

Cap a les 11 del matí l'exemplar mossegava l'ham, amb un esquer artificial, a la desembocadura del riu Segre a l'Ebre, al vedat "El Silur", a la cua de l’embassament de Riba-roja i ja sota el pont del Segre a Mequinensa. De seguida va notar que es tractava d'un silur de grans dimensions però fins poc més d'una hora després no es va confirmar que es tractava d'una captura de rècord i molt complicada ja que el francès pescava utilitzant un "ànec de pesca", una petita embarcació inflable per a una persona. Un cop mesurat, l'animal, visiblement esgotat va ser tornat a l'aigua. 

Fa dos anys, en aquestes mateixes aigües, dos pescadors autríacs van pescar un silur albí de 86 quilos

Per què es retornen estes espècies invasores a l'aigua?

Mentre la Llei a estatal prohibeix tornar a l'aigua els exemplars d'espècies exòtiques invasores després d'haver estat capturats, el Pla General de Pesca d'Aragó permet practicar la captura i alliberament de certes espècies invasores en determinades zones. El silur, per exemple, es pot "capturar i alliberar" en l'eix principal del riu Ebre, en els seus canals i sèquies, en els embassaments de Riba-roja i Mequinensa i al riu Cinca des de la confluència amb el riu Alcanadre fins a la confluència amb els rius Cinca i Segre.

Tot això podria canviar, però, si entra en vigor una sentència del Tribunal Suprem del mes de març passat que prohibeix la pesca d'espècies invasores.  En un informe annex a la sentència. es justifica aquesta prohibició al·legant que aquests peixos són nocius per als exemplars autòctons de la zona i advoquen per la seua mort en el cas que es capturen. 

Els pescadors encara poden seguir capturant i deixant anar als rius espècies com el silur. Però no ho podran fer a partir de la publicació de la sentència del Suprem en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).