Denuncien el coordinador de catequesi de l'Escola Pia de Balaguer per presumptes abusos a menors

Els fets van passar els anys 2008 i 2009 a Alella, però la congregació assegura que n'ha tingut coneixement ara | L'home va ser traslladat al centre de la capital de la Noguera el 2011 després de les denúncies | Tenia contacte amb els pares, i ja ha estat apartat

ACN
20 de juliol del 2016
Actualitzat a les 19:30h
Façana de l'Escola Pia de Balaguer
Façana de l'Escola Pia de Balaguer | Google Maps
L'Escola Pia ha apartat de manera preventiva un membre de la congregació de 76 anys que ha estat denunciat per tres casos d'abusos sexuals a menors quan era mossèn a la parròquia d'Alella (Maresme), els anys 2008 i 2009.

L'orde religiosa ha explicat que, en el moment que van ocórrer presumptament els fets, les famílies van dir-ho al rector i a l'Arquebisbat de Barcelona –responsable de la parròquia d'Alella-. Aquest va obrir una investigació i va concloure que es tractava d'una falta lleu, va prohibir al mossèn exercir qualsevol activitat ministerial relacionada amb menors i el va cessar de la parròquia, una decisió que va estar avalada per les famílies.

Recentment, però, les famílies de les víctimes han tingut constància que l'antic capellà d'Alella estava treballant a l'Escola Pia de Balaguer com a coordinador de catequesi i han dut el cas a la policia.

Fonts dels Escolapis han assegurat que els actuals responsables de la congregació desconeixien els fets i que van apartar l'home "des del minut 1 que es va saber que hi havia les denúncies", fa aproximadament un mes. Des de l'Escola Pia s'assegura que "no s'ha actuat de manera adequada i que no s'ha acomplert la resolució de l'Arquebisbat fruit del desconeixement".

​Traslladat a Balaguer després de denúncies per abusos

En el moment que es van produir els presumptes primers abusos a dues de les víctimes durant les classes de catequesi, les famílies van denunciar els fets al pare escolapi i al rector de la parròquia d'Alella.

Més tard, es va destapar un tercer cas i els familiars de les tres nenes van traslladar-ho a l'Arquebisbat de Barcelona, que va obrir una investigació eclesiàstica. L'home havia estat vinculat a Alella des del 1992, amb diferents responsabilitats, i va ser cessat l'any 2010.

L'any següent, aquesta persona va començar a treballar a l'Escola Pia de Balaguer com a coordinador dels pares i mares que fan classes de catequesi. Ha estat treballant en aquest centre fins que els Mossos d'Esquadra han rebut les tres denúncies i l'Escola Pia ha tingut constància de la investigació policial. "La direcció del centre no sabia res de la situació del religiós", han assegurat des dels Escolapis.

En el moment que es van denunciar els fets aquest passat 20 de juny, la policia va obrir una investigació i va citar l'acusat a declarar. Amb tot, es va acollir al dret a no declarar en seu policial. El cas és ara en mans de la justícia, pendent de prendre declaració al religiós.

L'orde atribueix la continuïtat del religiós al "desconeixement"

Aquest dimecres, l'Escola Pia ha emès un comunicat assegurant que la Congregació Provincial actual "no tenia coneixement" de la resolució eclesiàstica dictada arran dels abusos sexuals d'Alella, fins que els Mossos d'Esquadra recentment els han requerit informació sobre el denunciat. Des de l'orde han explicat que aquest "desconeixement" ha estat degut a una falta de transmissió d'informació entre els anteriors responsables de la Congregació Provincial i els actuals.
 

Consulta el comunicat de l'Escola Pia