Lleida clama per mantenir les obres de Sixena a Catalunya

El periodista i escriptor Francesc Canosa llegeix amb contundència el manifest en què es demana al Govern fermesa per defensar la unitat de les col·leccions

L'escriptor Francesc Canosa ha llegit el manifest
L'escriptor Francesc Canosa ha llegit el manifest | ACN
ACN
14 de juliol del 2016
Actualitzat el 15 de juliol a les 12:59h
Més de mig miler de persones han participat aquest dijous al vespre a la festa que ha tingut lloc a la plaça de davant del Museu de Lleida sota el lema 'Els Museus no es toquen'. S'han dut a terme una vintena d'activitats, com ara visites guiades, actuacions musicals, de gegants i castellers, per reivindicar que les 97 obres d'art del Monestir de Sixena que es troben al Museu de Lleida i al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) romanguin a Catalunya.

El periodista i escriptor Francesc Canosa ha estat l'encarregat de llegir amb contundència el manifest en què es demana al Govern fermesa per defensar la unitat de les col·leccions museístiques. El portaveu de la Plataforma d'entitats culturals de Lleida, Xavier Quinquillà, ha explicat que la decisió de dur a terme una acció festiva és que la solució al conflicte "passa per ser capaços de posar en valor el patrimoni i la cultura" i "per això hem volgut envair aquest espai de cultura", ha dit.

Canosa, a través del manifest, ha demanat que el Govern assumeixi de manera decidida i clara i usant tots els mecanismes legals i administratius de què disposa la defensa de la unitat de les col·leccions, comptant amb el suport de la societat civil.

"Demanem a la Generalitat que activi amb urgència els mecanismes que li brinda el Parlament, el seu Estatut d'Autonomia i les lleis catalanes de museus i de patrimoni cultural català i que obliguen la Generalitat a vetllar pels béns patrimonials propis i garantir-ne el gaudi a les generacions futures", ha conclòs Canosa, seguit d'aplaudiments, crits d'independència i el cant dels Segadors.

D'entre els assistents a la festa reivindicativa s'hi ha deixat veure molts polítics com el diputat al Congrés d'ERC, Gabriel Rufián; l'alcalde de Lleida, Àngel Ros; els portaveus municipals de l'Ajuntament de Lleida excepte C'ss i alguns diputats al Parlament.

A banda de polítics, molts ciutadans han assistit a la festa per defensar que les obres es quedin a Catalunya, com la Berta Iglesias, de Lleida, que ha dit que no vol que s'enduguin unes obres que "han comprat, han restaurat i han cuidat a Catalunya".

A més, "no ho veig normal, perquè crea un precedent", ha afegit. Jaume Jovells, de Mollerussa, ha mostrat el seu desacord amb una decisió que assegura és "purament política". "Les coses no es fan així perquè tots els museus del món tenen peces que no són dels seus territoris", ha recordat.

La festa reivindicativa ha donat el tret de sortida a les vuit a les deu del vespre al Museu de Lleida i les activitats programades han estat caire cultural, artístic i popular. També s'han fet visites guiades gratuïtes al museu, centrades en les obres del Monestir de Sixena.

La festa reivindicativa ha estat convocada per la Plataforma d'Entitats Culturals i s'ha concebut com un acte participatiu amb actuacions que han anat a càrrec dels Castellers de Lleida, el Cor de l'Orfeó Lleidatà, el Centre Llatinoamericà de Lleida, Mags del Món i Dansaries de l'Ateneu Popular de Ponent. També hi ha participat les Colles geganteres del Grup Cultural Garrigues, de Pardinyes, el Patronat del Corpus i Bellvís, els Grallers de Montoliu de Lleida i la Batucada 'Bandelpal' de Balaguer.

La festa també ha comptat amb activitats pensades per als més petits com un mural anomenat 'els museus no es toquen' a càrrec d'Arts de Ponent-Artpoint. Han completat la vetllada que ha acabat quan passaven uns minuts de les deu de la nit, la música i poesia de Joan Baró i Lauzeta, Jordi Gasion, Mister Jones, i Poetes i rapsodes de la República de les Lletres (Òmnium Lleida-Ponent).