Alliberen cinc nous exemplars de tortuga a l'estany d'Ivars i Vila-sana

Actualment ja hi ha uns 30 exemplars que s'hi han establert tot i que s'espera que en un futur a llarg termini la població se situï entre els 300 o 400

ACN
13 de juliol del 2016
Actualitzat a les 20:08h
Un dels exemplars alliberats
Un dels exemplars alliberats | ACN
Cinc nous exemplars de tortugues d'estany procedents del Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Masquefa (CRARC) han estat alliberats aquest dimecres a l'estany d'Ivars i Vila-sana (Pla d'Urgell). Els responsables d'engegar el projecte de recuperació de la tortuga d'estany l'any 2010 han explicat que actualment ja són una trentena els exemplars que s'han establert a l'estany però s'espera que en un futur a llarg termini, a 20 o 25 anys vista, la població arribi a situar-se entre els 300 i 400.

El director tècnic del CRARC, Joaquim Soler, ha remarcat que la tortuga d'estany és un animal amb un ''greu perill d'extinció'' i que a Catalunya n'hi ha poques per la falta d'hàbits on poder viure. Tot i que a l'estany ja s'han vist intents de reproducció encara no s'ha pogut constatar cap cria.

Els responsables de fer l'alliberament de les cinc tortugues d'estany han estat els nens i nenes que participen a la Setmana Natural per a Joves a l'estany d'Ivars i Vila-sana. Prèviament han rebut les explicacions de les característiques d'aquests animals de la mà de Joaquim Soler, que com també és habitual, els ha mostrat un exemplar de la tortuga invasora de Florida.

Aquest animal que la gent acostuma a comprar per tenir a casa però que quan se'n cansa sovint allibera en llocs inapropiats, és molt perjudicial per la tortuga d'estany ja que a banda que és de dimensions molt més grans, se la pot arribar a menjar i per tant és contraproduent per la seva proliferació.

Joaquim Soler ha explicat que el projecte de reintroducció de la tortuga d'estany a l'estany d'Ivars i Vila-sana preveu que en un futur els visitants puguin observar ''fàcilment'' els exemplars que cada any s'hi van alliberant. Soler però, ha volgut deixar clar que és un projecte que no tindrà resultats fins d'aquí a 20 o 25 anys, quan la població de tortugues hauria d'estar situada entre els 300 i 400 exemplars.

Les cinc tortugues que s'han alliberat tenen entre 3 i 4 anys, són joves i fins que no en tinguin 9 o 10 no seran adultes i començaran a ser reproductives. Les tortugues d'estany ponen entre 5 i 7 ous cada temporada i per això és difícil que es pugui colonitzar fàcilment un espai com l'estany d'Ivars i Vila-sana.

A més a més, hi ha el ''handicap'' dels peixos i les aus que se les mengen, per això, Soler, ha destacat que es tracta d'una qüestió de ''paciència''. Tot i que en els darrers anys si que s'han vist intents de posta d'ous, de moment encara no s'ha vist cap cria nova de tortuga d'estany. Tots els exemplars estan marcats i compten amb un xip per poder ser localitzats.

Quan es va iniciar el projecte d'introducció de la tortuga d'estany l'any 2010 els exemplars s'alliberaven en una bassa d'aclimatació que hi havia a pocs metres de l'estany d'Ivars i Vila-sana però ara ja es deixen anar directament a l'estany gran degut a que s'ha comprovat que així el procés d'aclimatació és més ràpid. El projecte compta amb un pressupost de 560 euros.