Tremp iniciarà al setembre el desplegament de la fibra òptica

L'Ajuntament enllesteix un acord amb Adamo Telecom que donarà servei a pràcticament la totalitat de les llars de la ciutat abans de finals d'any

Jordi Ubach
13 de juliol del 2016
Actualitzat a les 20:00h
Un operari instal·lant cablejat de fibra òptica, en imatge d'arxiu
Un operari instal·lant cablejat de fibra òptica, en imatge d'arxiu | Arxiu

Un operari instal·lant cablejat de fibra òptica, en imatge d'arxiu. Foto: guifi.net


L'operadora Adamo Telecom i l'Ajuntament de Tremp estan enllestint un acord que farà possible el desplegament de la xarxa de fibra òptica a Tremp i que donarà servei a pràcticament la totalitat de les llars de la ciutat, de forma gradual, a partir del mes de setembre. Aquest conveni, a més, possibilitarà la interconnexió de tots els edificis municipals, com són la Biblioteca, La Lira, els poliesportius o el Centre Cívic Tarraquet, a través d'una xarxa corporativa.

El conveni inclourà la cessió d'una part de les fibres a l'operadora per tal que aquesta en faci la corresponent comercialització. A canvi, el consistori trempolí gaudirà de connexió gratuïta a Internet en tots els seus equipaments. Per a fer el desplegament de la fibra òptica s'utilitzaran infraestructures ja existents, de manera que l'impacte de les obres serà mínim. Només en els casos on no arribi la xarxa soterrada, Adamo es compromet a instal·lar la connexió a través de cablejat aeri per tal d'assegurar el servei a tota la població.

Segons el regidor d'Obres i Urbanisme, Antoni Flores, si es compleixen les previsions els primers clients ja es podrien beneficiar de la fibra òptica durant el mes de setembre, amb l'objectiu que a finals d'any, "un percentatge molt elevat de la població" pugui gaudir del servei. Els veïns que hi estiguin interessats podran contractar l'Internet més ràpid del país, a una velocitat de 1.000 Mb de descàrrega i 200 Mb de pujada. Això suposarà un salt qualitatiu en la capacitat i velocitat d'accés a Internet a totes les llars i les empreses de la ciutat.
 

Connexions fibra òptica. Foto: Flickr


Adamo va ser la primera operadora en desplegar fibra òptica a la demarcació de Lleida, i actualment ja ofereix servei a la capital del Segrià, Torrefarrera, Tàrrega, Cervera, Alpicat i en diferents polígons industrials. 

Les capitals, connectades

La capital del Pallars Jussà no és l'únic municipi pallarès que gaudirà a curt termini d'aquesta tecnologia d'última generació. L'Ajuntament de Sort va anunciar fa unes setmanes l'inici del desplegament de la xarxa de fibra òptica "de manera imminent" mitjançant la companyia Telefònica.

La fibra òptica és actualment la tecnologia de connectivitat de banda ampla fixa més avançada del mercat a tot el món. En l'àmbit domèstic, els 100 MB reals que ofereix la fibra permeten la TV d'alta definició, jocs online, videoconferència de màxima qualitat i navegació ultra ràpida per Internet, fins i tot des de diversos dispositius simultàniament sense que la qualitat de la connexió pateixi cap modificació.