El president d'Aragó acusa Rajoy de ser còmplice dels independentistes pel litigi de Sixena

Javier Lambán considera intolerable la decisió del patronat del MNAC, Ministeri inclòs, de recórrer la sentència que obliga a tornar les pintures murals

ACN
13 de juliol del 2016
Actualitzat a les 2:18h
El president aragonès Javier Lambán
El president aragonès Javier Lambán | Europa Press
El president de la Comunitat Autònoma de l’Aragó, Javier Lambán, ha enviat una carta al president en funcions del govern espanyol, Mariano Rajoy, en què denuncia la "injusta" presa de partit de l’executiu espanyol a favor de Catalunya en el conflicte que enfronta les dues zones per la propietat de les obres d’art de Sixena.

Ho ha fet després que aquest dilluns la fundació del MNAC, participada també pel Ministeri de Cultura, aprovés per unanimitat recórrer el retorn de les pintures i encarregar un estudi sobre els riscos del seu trasllat. Que el Ministeri "s’alineï en l’incompliment" de la sentència, escriu Lambán, "és inadmissible".

El cap de la comunitat aragonesa alerta a Rajoy que no és possible "encoratjar els artificis" que persegueixen "únicament el retard i, en últim terme, paralització del que és de justícia fer: que els béns tornin d’una vegada al lloc d’on mai haurien d’haver sortit".

A parer de Lambán, la decisió de l’executiu de Rajoy suposa una "intolerable complicitat" amb l’estratègia "dels que promouen la independència de Catalunya", i una "agressió" a la dignitat del poble aragonès que el seu govern "no està disposat a admetre".

El president aragonès demana "per quarta vegada" una reunió a Rajoy per "col·laborar en les tasques que encarrilin les bones relacions de l’Aragó i Catalunya". Però adverteix que això passa per "evitar més entorns de complicitat" des del govern espanyol "amb els que només encoratgen el desacord i la confusió".

Per tot plegat, Lambán exigeix a Rajoy que ordeni la rectificació "immediata" de la postura del Ministeri de Cultura dins del patronat del MNAC sobre el recurs a la sentència que obliga a retornar les obres d’art de Sixena a l’Aragó.