El MNAC intenta frenar el trasllat de les pintures de Sixena amb un recurs d'apel·lació

El patronat veu “inassumible” que el retorn provisional de les obres d’art es dugui a terme abans del 25 de juliol i encarrega un estudi sobre els riscos del retorn

Santi Vila, al costat de Jaume Collboni i Pepe Serra
Santi Vila, al costat de Jaume Collboni i Pepe Serra | ACN
ACN
11 de juliol del 2016
Actualitzat a les 20:25h
El patronat del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ha acordat aquest dilluns interposar un recurs d’apel·lació a la sentència del jutjat d’Osca que l’obliga a retornar les pintures murals del monestir de Sixena.

El museu se suma així, per una altra via, al recurs que el Govern presentarà a l’Audiència Provincial d’Osca per la mateixa causa. I ho fa per unanimitat, és a dir, amb el suport de les tres administracions que hi participen, inclòs el Ministeri de Cultura.

A més, el MNAC encarregarà un estudi sobre els "riscos" del possible trasllat de les pintures. En l’altre litigi obert, el Museu ha resolt comunicar al jutge –com ja va fer el conseller Santi Vila- que el trasllat provisional de les obres d’art de Sixena abans del 25 de juliol és "inassumible".

L’acord adoptat inclou instar al director del museu (Pepe Serra) que “amb caràcter urgent” encarregui als serveis de Restauració i Conservació Preventiva del Museu un estudi sobre els riscos que podria originar el trasllat de les pintures murals objecte del plet, “que puguin amenaçar la seva integritat i deguda conservació”.

Respecte a l’altre litigi obert amb el govern de l’Aragó, el que afecta les obres d’art del mateix monestir que custodien el Museu de Lleida i el propi MNAC, el museu secunda la posició manifestada la setmana passada pel conseller de Cultura la setmana passada.

En aquest sentit, dóna suport i insta el president i el director del MNAC perquè, com ja va fer el conseller Vila, s’adrecin a la titular del Jutjat d’Instrucció núm. 1 d’Osca per informar-li que "el compliment de la sentència no l’eximeix del compliment dels tràmits administratius pertinents".

Aquests tràmits són essencialment dos. El primer, la reunió de la Junta de Museus de Catalunya, que es produirà aquest mateix dimecres, i que ha d’avalar en última instància la decisió de desprendre’s d’aquests objectes. El segon, que el departament d’Economia (Patrimoni) procedeixi a la ‘descatalogació’ dels objectes d’art, en tant que en l’actualitat són formalment patrimoni català i el Govern no en pot autoritzar la sortida del país mentre així sigui.

Document del MNAC