La fruita de pinyol de Lleida s'obre pas al mercat xinès

Les exportacions s'han autoritzat aquest dimecres | La consellera Serret confia que serveixi per millorar les ''expectatives exportadores'' de la fruita catalana mentre es mantingui el veto rus

ACN
07 de juliol del 2016
Actualitzat a les 15:11h
Una empresa de fruita de Lleida
Una empresa de fruita de Lleida | ACN
L'Administració General de Supervisió de la Qualitat, Inspecció i Quarantena de la República Popular de la Xina (AQSIQ) va autoritzar aquest dimecres definitivament l'exportació de fruita de pinyol de l'Estat als mercats xinesos. Així ho ha confirmat la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, que ha destacat la bona notícia que arriba després de llargues negociacions i processos de control amb els país asiàtic.

En aquest sentit, Serret confia que l'obertura d'aquest mercat serveixi per millorar les ''expectatives d'exportacions'' dels productors catalans en una campanya que es presenta novament complicada per la crisi de preus agreujada pel veto rus. Tot i que les exportacions a Xina ja estan autoritzades, des del Departament d'Agricultura assenyalen que encara cal perfilar una sèrie d'aspectes per tirar-les endavant com són les dificultats d'enviar una fruita molt perible en un mercat llunyà.
La consellera Serret s'ha mostrat aquest dijous satisfeta per una ''molt bona notícia'' pel sector que s'esperava des de fa temps per les llargues negociacions amb els xinesos. En aquest sentit, considera que ajudarà a la campanya actual a millorar ''expectatives exportadores'' mentre encara es manté el veto rus per tercer any consecutiu.

En aquest sentit i en relació a les protestes d'una part dels productors de fruita dolça de la plana de Lleida, Serret ha volgut destacar que és bo i positiu avenços com el de l'obertura del mercat xinès i ha assenyalat que aquesta és ''la línia de treball del departament i del sector per aconseguir cada vegada més transparència en tota la cadena però alhora reforçar mercats exteriors amb la presència de la fruita catalana''.

L'autorització de les exportacions de fruita de pinyol al mercat xinès arriba després que una delegació de l'AQSIQ visités l'Estat per comprovar el compliment del protocol signat al novembre entre el secretari general d'Agricultura de ministeri, Carlos Cabanas i la viceministra d'aquesta organització xinesa, Zhang Qirong. La visita va finalitzar amb un resultat exitós on es va demostrar la solidesa i serietat del sistema de control i certificació fitosanitària exigits.

Tot i que alguns productors de fruita de pinyol de Lleida ja han mostrat interès per exportar aquesta mateixa campanya al país asiàtic, hi ha una sèrie d'aspectes que encara cal solucionar com són la forma de transport ja que els préssecs i les nectarines són fruites peribles que els costa aguantar molts dies en càmeres frigorífiques i la distància fins a Xina és un factor a tenir en compte.