Els lleidatans són els catalans que tenen una de les l'esperances de vida més baixes

Un estudi de l'Idescat demostra que la longevitat a la demarcació és de les menors de Catalunya, amb 82,46 anys | Barcelona i Girona registren les xifres més altes

Redacció
04 de juliol del 2016
Actualitzat a les 19:28h
L'esperança de vida a Tarragona és la més baixa de Catalunya
L'esperança de vida a Tarragona és la més baixa de Catalunya | Adrià Costa
Els tarragonins són els ciutadans que tenen l'esperança de vida més curta de Catalunya. Així ho demostra un estudi de l'Idescat, sobre la taula de vida 2012, que s'ha calculat amb la informació de defuncions i poblacions del quinquenni 2010–2014.

Tarragona és la demarcació amb l'esperança de vida més curta, amb una mitjana de 82,46 anys. Segons el mateix estudi, les poblacions amb els valors més alts són Barcelona i Girona, amb 82,90 i 82,74 anys, respectivament. Tarragona registra una xifra molt similar a la de Lleida (82,45), només una centèsima separa els catalans de la terra ferma dels de Tarragona.

Les xifres de la demarcació són força semblants a les registrades durant els darrers anys. Els tarragonins viuen una mitjana de 79,7 anys, mentre que les dones milloren aquesta xifra, amb 85,31 anys.

La mitjana de Catalunya se situa a 82,73 anys, amb 79,77 anys per als homes i 85,58 anys per a les dones, una diferència de 5,8 anys a favor d'aquestes últimes.

Mortalitat

L'Idescat també ha fet pública la taxa de mortalitat estandarditzada per edat (TME) de l'any 2012 que s'ha calculat amb la informació de defuncions i poblacions del quinquenni 2010–2014.

La TME de Catalunya va ser de 853,3 defuncions per 100.000 habitants,. Aquesta xifra està per sota de la TME espanyola i de l'europea -898,4 i 1.035, respectivament-.

Lleida també registra una xifra negativa en aquest apartat, ja que les dades són més elevades que la mitjana del territori català. Per altra banda, l'àmbit Metropolità té una TME significativament més baixa.

A l'altre extrem s'hi troben les comarques Gironines, les Terres de l'Ebre, les comarques Centrals i l'Alt Pirineu i Aran, on el nivell de mortalitat no difereix significament de la mitjana de Catalunya.

La demarcació de Tarragona registra en els dos intervals d'edats (de 0-64 anys i 65 anys o més) una taxa major que la mitjana catalana en ambdós casos. Lleida per la seva banda, registra una xifra més negativa que la tarragonina -i alhora que la catalana-, ja que en el primer interval,la seva mitjana està fixada en 174, 10 punts més que Tarragona i 16 més que Catalunya.
 

Taxa de mortalitat segons l'Idescat Foto: Idescat