Les plantes de purins catalanes podrien reobrir a finals d'anys

El Tribunal Suprem deixa sense efecte l'ordre ministerial del 2014 que reduïa de manera dràstica les primes energètiques d'aquests equipaments, que donaven servei a 540 granges al Principat | La retallada de subvencions va provocar el tancament de les plantes

Redacció
04 de juliol del 2016
Actualitzat a les 12:28h
Una sentència de la sala del contenciós administratiu del Tribunal Suprem anul·la diversos aspectes de l’annex de l’ordre ministerial de l’any 2014 que retallava les primes de l’energia elèctrica produïda en les plantes de tractament i reducció de purins mitjançant la cogeneració. Aquella ordre ministerial va fer deficitàries aquest tipus de plantes, que van acabar tancant.

Ara, des de l’organització agrària JARC-COAG s’aplaudeix la sentència i s’espera que permeti reobrir les encara no desmantellades, de forma que les explotacions ramaderes hi puguin tornar a gestionar els excedents. L’ordre ministerial, publicada el 2014, però amb efectes retroactius des de juliol de 2013, va suposar el tancament de 29 instal·lacions, sis d’elles a Catalunya, que podrien reobrir a finals d'any o a principis del que ve.

El text estima el recurs interposat per L'Asociación de Empresas para el Desimpacto Ambiental de los Purines (ADAP) contra l’ordre per la qual es van aprovar els paràmetres retributius aplicables a aquest tipus d’instal·lacions. Segons JARC-COAG, aquella ordre va derivar en “una retallada de més del 40%” de la prima a l’energia produïda mitjançant la cogeneració. 

El cap sectorial del porcí de JARC-COAG, Jaume Bernis, ha recordat que després de l’anunci les plantes van parar l’activitat i les explotacions van haver de recórrer a noves tècniques de gestió “que suposaven inversions, més costos per als ramaders i pèrdua de competitivitat”.

Amb el nou panorama que es planteja arran de la sentència del Suprem, JARC-COAG espera que les plantes encara no desmantellades recuperin l’activitat i ajudin “de nou” als ramaders en la tasca de gestionar les dejeccions.

Des del sindicat se subratlla que el sector del porcí és el segon àmbit econòmic de Catalunya que més contribueix al Producte Interior Brut (PIB) i aporta un 14% al sector agroalimentari. A més, exporta un 60% de la seva producció.

Segons dades de la formació agrària, Catalunya és la primera comunitat autònoma productora de carn de porc. El tancament de les sis plantes va suposar que 540 explotacions porcines catalanes “tinguessin problemes” per gestionar les dejeccions que produïen, 675.000 metres cúbics de purins.

En l’àmbit estatal, les 29 plantes de purins existents gestionaven uns 2,5 milions de metres cúbics de purins procedents de més de 2.000 explotacions. El sector porcí és el principal motor econòmic de moltes comarques, representa més del 14% del PIB industrial i supera els 2,5 milions de llocs de treball, dels quals prop de 200.000 són directes i amb un volum de negoci de més de 6.000 milions d’euros anuals.