L'adquisició de la nacionalitat per residència i el nou procés telemàtic

«El passat 15 d’octubre va entrar en vigor el reglament pel qual es regula el nou procediment per adquirir la nacionalitat espanyola. Alguns dels canvis del nou procediment són molt significatius i es important conèixer-los»

Fàtima-Zahra Bouzidi
04 de juliol del 2016
Actualitzat a les 19:12h
Imatge d'un passaport
Imatge d'un passaport
Una de les formes per adquirir la nacionalitat espanyola és per la residència durant 10 anys de forma legal, continuada i immediatament anterior a la petició.  
Hi ha casos en què el període de residència exigit es redueix: 

• 5 anys per a refugiats  
• 2 anys per a nacionals de països iberoamericans, Andorra , Filipines , Guinea Equatorial , Portugal o persones d'origen sefardita 
• 1 any per als que hagin nascut en territori espanyol, per als que la vulguin adquirir per opció, per tutela, per guarda o acolliment, per matrimoni amb espanyol, per ser vidu d'espanyol o el nascut fora d'Espanya els pares siguin espanyols. 

El passat 15 d’octubre de 2015 va entrar en vigor el reglament pel qual es regula el nou procediment per adquirir la nacionalitat espanyola. Alguns dels canvis del nou procediment són molt significatius i es important conèixer-los. 

Primera novetat: procés telemàtic obligatori

El primer dels canvis és el que fa referència a la forma de tramitació, que serà única i exclusivament on line, si bé s’estableix un període de transició, des de que entra en vigor el nou procediment fins que comença el nou procés de tramitació telemàtica.  

Fins quan podem seguir presentant sol·licituds en persona?  

El nou procediment estableix que la data límit és el 30 de juny de 2017. A més cal tenir en compte que els expedients de nacionalitat per residència es tramitaran i resoldran d'acord amb les normes de procediment vigents en el moment de la sol·licitud, és a dir, les sol·licituds realitzades abans o el mateix dia 30 de juny de 2017, podran ser presentades davant el Registre Civil corresponent al domicili de l'interessat, les sol·licituds es podran presentar en paper.  

Quan comença aquest nou procés de tramitació en línia de forma obligatòria?   

Aquest procés ja es pot realitzar de forma online, però, serà a partir del 1 juliol 2017 quan només podran presentar-se a través de la corresponent aplicació electrònica.  

Segona novetat: imposició d’una taxa
 
El segon dels canvis, és que el nou procediment deixa de ser gratuït. La nova taxa a abonar puja 100 euros. Fins que s'habilitin els mitjans tècnics necessaris per pagar la taxa, el pagament de la mateixa s'haurà de justificar de forma presencial presentant el model 790 - Codi 026 davant d'Hisenda. En tot cas , s'haurà de procedir al pagament de la taxa amb caràcter previ a la tramesa de la sol·licitud. Molt important: aquesta taxa no inclou els preus de les proves d'examen ( DELE ) ni de coneixements constitucionals i socioculturals d'Espanya ( CCSE ) de l'Institut Cervantes.  

Tercera novetat: examen de llengua i examen de coneixement de la constitució i la societat
 
En tercer lloc, cal l'acreditació del suficient grau d'integració en la societat espanyola que requereix la superació de dues proves. La primera prova acreditarà un coneixement bàsic de la llengua espanyola, nivell A2 o superior, del Marc europeu comú de referència per a les llengües del Consell d'Europa, mitjançant la superació d'un examen per a l'obtenció d'un diploma espanyol com a llengua estrangera DELE de nivell A2 o superior. Els sol·licitants nacionals de països o territoris en què l'espanyol sigui l'idioma oficial estaran exempts d'aquesta prova. Aquesta prova té un cost de 124 euros. No es contempla l’opció d’examinar-se en cap altra llengua co-oficial a l’Estat, per exemple per als residents a Catalunya en català.  

Durant quant temps és vàlid el certificat de llengua?  

Té una validesa indefinida, és a dir, un cop obtingut el certificat, aquest MAI caduca .  

Estic obligat a presentar el certificat de llengua quan sol·liciti la nacionalitat?  

No necessàriament, hom pot consentir en el model de sol·licitud per a que d'ofici s'accedeixi a aquest. La Direcció General dels Registres i del Notariat pot comprovar d'ofici el resultat de les proves d'examen DELE de nivell A2 com a mínim mitjançant consulta telemàtica a l'Institut Cervantes, comprovació amb valor probatori que fa innecessària l'aportació pels interessats del certificat.
 
Què és i durant quant temps és vàlid el certificat de coneixements Constitucionals i Socioculturals d'Espanya (CCSE)? 

En la segona prova es valorarà el coneixement de la Constitució espanyola i de la realitat social i cultural espanyoles, i té un cost de 85 euros. Atenció: a diferència del certificat de llengua, aquest només és vàlid durant quatre anys.  

Si a la meva ciutat no hi ha places per matricular-me per a l'examen per obtenir el certificat de coneixements Constitucionals i Socioculturals d'Espanya (CCSE), puc fer l'examen en una altra ciutat?
  

Sí. És possible. No obstant això, l'Institut Cervantes està ampliant de forma considerable la xarxa de centres acreditats per als exàmens de llengua castellana i de cultura.   

Tothom està obligat a passar per aquestes dues proves i obtenir l’aprovat?  

Com a norma general sí, però n’estan exempts de la superació de les proves mencionades dos col·lectius: els menors de 18 anys i les persones amb capacitat modificada judicialment.

Consulta el web del despatx Simeó Miquel de Lleida 

Fatima-Zahra Bouzidi
 
Advocada, ha cursat Grau en Dret a la UdL i Master en advocacia, tot realitzant les pràctiques al despatx col·lectiu Despatx Simeó Miquel en les matèries de dret administratiu, estrangeria, administració local i dret urbanístic, així com dret civil i laboral. Els dos anys anteriors ha estat intèrpret de llengües per SEPROTEC gràcies al seu domini del català, espanyol, anglès, francès i àrab. També ha treballat per l’Ajuntament de Mollerussa.