La Paeria aprova adherir-se al manifest de Sixena

Tots els grups municipals han donat suport a la moció presentada per ERC, a excepció de C's que s'ha abstingut

ACN
01 de juliol del 2016
Actualitzat el 02 de juliol a les 0:09h
Àngel Ros, alcalde de Lleida
Àngel Ros, alcalde de Lleida | ACN
El Ple de la Paeria que s'ha celebrat aquest divendres ha fet efectiva amb l'aprovació d'una moció presentada per ERC i a la qual s'han sumat la resta de grups, menys C's que s'ha abstingut, l'adhesió de la institució al manifest promogut per entitats culturals lleidatanes en defensa de la unitat de les col·leccions dels Museus de Lleida i del MNAC, davant les reivindicacions de les institucions aragoneses i de la sentència d'un jutjat d'Osca que obliga Catalunya a lliurar a l'Aragó les 97 obres d'art originàries del monestir de Sixena el 25 de juliol, que es troben en aquests dos equipaments museogràfics.

La moció aprovada defensa la tasca tant del Museu de Lleida com del MNAC en la conservació, estudi i divulgació de les respectives col·leccions. Així mateix, reclama al Govern i al Parlament "activar amb urgència els mecanismes jurídics, legislatius i administratius per defensar de forma decidida i clara la legalitat de les adquisicions de les obres d'arts procedents de Sixena i la unitat de les col·leccions del MNAC i del Museu de Lleida".

També insta el Govern a fer "totes les accions que calguin per tal de garantir que aquestes obres romanguin al MNAC i al Museu de Lleida i que continuïn formant part de les col·leccions inscrites al catàleg de patrimoni cultural català".

Durant el debat sobre aquesta moció, els diferents grups que hi han donat suport s'han posicionat en contra que les obres de Sixena surtin de Catalunya i han defensat la "legalitat" l'adquisició de les mateixes per part de la Generalitat i el MNAC.

La tinenta d'alcalde i regidora de Cultura, Montse Parra, ha advertit que l'entrega de les obres a l'Aragó podria suposar "obrir un meló de conseqüències inimaginables", ja que de la mateixa manera Egipte podria reclamar l'art que es troba al Museu Britànic, per exemple, ha dit Parra.

El PP també ha votat a favor de la unitat de les col·leccions del Museu de Lleida i del MNAC, tot i deixar clara l'obligatorietat de complir les sentències judicials. En el mateix sentit, s'ha pronunciat el grup de C's que, de la mateixa manera que ja va fer al Parlament i a la Diputació de Lleida, s'ha abstingut en la votació en considerar que es tracta d'un litigi que es troba judicialitzat i, per tant, correspon als organismes judicials resoldre'l.