La paperera Alier de Rosselló acorda aixecar el concurs amb els seus creditors

Han pactat una quitança del 70% mentre que el 30% restant començarà a pagar amb un any de carència

ACN
30 de juny del 2016
Actualitzat a les 19:16h
Alguns manifestants davant les instal·lacions d'Alier
Alguns manifestants davant les instal·lacions d'Alier | ACN
La paperera Alier de Rosselló (Segrià) ha arribat a un acord amb els creditors que permet superar el concurs en què estava immersa des de l'abril de 2014. Segons ha confirmat la directora de la firma, Elisabet Alier, l'acord inclou una quitança del 70%, és a dir, que els creditors accepten no cobrar aquesta part dels deutes.

El 30% restant es pagarà en un termini de set anys i els abonaments es començaran a fer amb un any de carència a partir del moment en que surti la sentència sobre l'aixecament del concurs. Segons Alier, la sentència podria sortir en el termini d'uns 10 dies si no es presenten al·legacions a l'acord pactat.

Així, la companyia compta amb un termini per recuperar saldos per poder assumir aquests pagaments. L'empresa té una plantilla de 120 persones directes, dels quals uns 110 corresponen a la planta paperera de Rosselló i la resta tenen el seu lloc de treball a Barcelona.
 
Elisabet Alier s'ha mostrat molt satisfeta per l'acord arribat i ha destacat l'esforç que ha representat per les parts el fet d'assolir-lo per una firma que ja compta amb 183 anys d'història. Així mateix, ha remarcat que tot i que són 120 les persones que hi treballen directament, està calculat que la paperera genera indirectament entre 1.000 i 1.500 llocs de treball indirectes al municipi i la comarca del Segrià en general.

Al seu torn, l'alcalde del municipi, Josep Abad, ha recordat que l'Ajuntament ha actuat com un ''mediador més'' entre l'empresa i els treballadors i que ha procurat que tot i la ''gravetat'' de la situació viscuda s'ha vetllat perquè s'actués amb seny. En aquest sentit, ha felicitat als treballadors per la confiança i el ''comportament modèlic'' a l'hora de tenir paciència i creure en l'empresa que finalment ha pogut aixecar el concurs.

Quan a l'abril de 2014 la paperera Alier va presentar concurs de creditors al jutjat Mercantil número 5 de Barcelona va xifrar els seus deutes en 37 milions d'euros. d'aquests, 25 milions corresponien a deutes amb entitats financeres menter que els actius s'elevaven a 46 milions.

Va ser al novembre de 2013 que la paperera va presentar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal per a tota la plantilla i va tancar la filial Celsum, fet que va comportar uns vint acomiadaments. Al maig de 2014, la paperera va canviar la direcció i va passar a mans de dos membres de la sisena generació. Aleshores es va elaborar un pla de futur per capgirar la situació i assegurar el futur de la firma.

Va ser al març d'aquest any que Alier va anunciar inversions per un valor de 3,5 milions d'euros per posar en marxa la Màquina 3 de producció de paper per a plaques de guix, que suposava la reincorporació de 70 treballadors afectats per un expedient de regulació d'ocupació en vigor en aquell moment.