El nou campanar de Rosselló es podria finançar amb una campanya de micromecenatge

El municipi acorda reconstruir l'església en dues fases i obre un concurs d'idees per decidir com

ACN
29 de juny del 2016
Actualitzat a les 12:14h
Captura del moment de l'esfondramet del campanar
Captura del moment de l'esfondramet del campanar | Arxiu

Representants de la Generalitat, la Diputació de Lleida, l'Ajuntament de Rosselló (Segrià) i el Bisbat de Lleida es van reunir aquest dimarts al consistori i van decidir obrir un concurs d'idees per decidir com es reconstruirà l'església, inclòs el campanar. L'alcalde de Rosselló, Josep Abad, ha explicat que per escollir el projecte guanyador es crearà una comissió formada per arquitectes.

Està previst que a la tardor se sàpiga quan començaran les obres de reconstrucció que es faran en dues fases, segons ha confirmat el Bisbat. La primera, amb un cost de 120.000 euros, que assumiran Generalitat, Diputació, Ajuntament i Bisbat, tot i que encara no han decidit en quin percentatge, serà cobrir el temple perquè pugui funcionar amb normalitat.

La segona serà la reconstrucció del campanar. Hi ha tres opcions per aixecar-lo, amb preus que oscil·len entre els 200.000 euros i el mig milió, depenent dels materials i l'estructura. Quan es decideixi la millor opció, es buscarà pressupost per tirar endavant l'obra i no es descarta, per exemple, fer una campanya de micromecenatge per aconseguir-ho.

El campanar de l'església de Sant Pere de Rosselló (Segrià) es va esfondrar el 29 de gener de 2016 quan passaven quinze minuts de les onze del matí. No hi va haver ferits ni persones atrapades perquè l'Ajuntament havia desallotjat l'edifici del costat i havia acordonat la zona en detectar que havia caigut una llosa de ''dimensions considerables'' que havia aixecat totes les alarmes.

Tres setmanes abans, tècnics municipals havien observat una esquerda al campanar de grans dimensions i van traslladar al Bisbat de Lleida la seva ''preocupació i alarma'' perquè havia sorgit ''d'un dia per l'altre''. Des d'aleshores, el bisbat havia fet un seguiment i havia enviat enginyers per analitzar l'esquerda i adoptar mesures al respecte, però es va arribar tard.

L'església de Sant Pere de Rosselló es va construir entre els anys 1756 i 1760, és propietat del Bisbat de Lleida i s'han fet manteniments de forma esporàdica. El darrer va consistir en una rehabilitació de la façana. S'hi feien celebracions religioses entre setmana i també al cap de setmana.