Uns 700 Mossos blindaran l'etapa del Tour que creuarà el Pallars

S'activarà un pla director de seguretat dos dies abans de l'etapa que creuarà el Pallars Sobirà

ACN / Redacció
28 de juny del 2016
Actualitzat a les 19:23h
El dispositiu de seguretat s'ha presentat aquest matí a Barcelona
El dispositiu de seguretat s'ha presentat aquest matí a Barcelona | ACN

Els Mossos d'Esquadra desplegaran 664 agents per blindar la Vall d'Aran i el Pallars Sobirà de qualsevol amenaça terrorista durant l'etapa del Tour de França, entre Vielha i Arcalís, que sortirà de la capital aranesa el 10 de juliol i que creuarà el Pallars Sobirà.

Des dels atemptats a París de Charlie Hebdo, Catalunya manté activat el nivell 4 sobre 5 d'alerta antiterrorista. Això fa que el dispositiu policial "vagi més enllà de l'organització d'una prova ciclista qualsevol" i demana "una atenció organitzativa extraordinària", segons ha explicat Albert Batlle, director general dels Mossos d'Esquadra.

En aquest sentit, Batlle ha explicat aquest matí durant la presentació de l'operatiu que s'activarà el grup especial de la Brigada Mòbil, també els Tedax, les unitats d'informació i totes les unitats especialitzades de la policia.

Un dispositiu especial en coordinació amb la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, la Gendarmeria francesa, la policia andorrana i l'organització del Tour que s'activarà dos dies abans de la prova.

Segons el màxim responsable de la policia catalana, no hi ha amenaces concretes que pressuposin un atemptat durant l'etapa aranesa del Tour de França. "Estem disposat a atendre totes les contingències que puguin passar.

Hi ha una necessitat de prevenció especial però no hi ha preocupació per un possible atemptat", ha reblat Batlle. Una prova ciclista, la més important del món i la tercera prova esportiva en rellevància, on es preveuen 25.000 espectadors in situ, on hi participaran 400 vehicles i que coincidirà, a més, amb la final de l'Eurocopa de França. 
 

Els Mossos d'Esquadra blindaran l'etapa. Foto: Martí Albesa


A Vielha s'establirà el centre de coordinació on hi seran presents també l'organització del Tour, el Consell d'Aran, Protecció Civil i el SEM. Segons el coordinador del dispositiu de seguretat dels Mossos, Ferran López, l'objectiu és "garantir la seguretat i la mobilitat". El 10 de juliol, la carretera quedarà tallada dos hores abans de la prova i "s'ha treballat molt" perquè l'afectació sigui "la menor possible".

Les restriccions de trànsit començaran, però, el 9 de juliol a la N-230, des de la boca sud del túnel fins a Viella, i la N-141 fins a Bossòst, amb la circulació restringida a vehicles de tercera categoria fins el 10 de juliol al migdia. A la nit, hi haurà "pas selectiu" d'algun vehicle amb necessitats importants. De cara al dia 10, les restriccions es limitaran al pas dels ciclistes pel recorregut de la prova.

Etapa reina dels Pirineus

La 9a etapa serà la jornada estel·lar als Pirineus, amb sortida a Vielha, a 1.105 metres, un recorregut de 184 quilòmetres i arribada a la localitat andorrana d'Arcalís, a la cota 2.240. Per primera vegada, Vielha-Val d’Aran és la sortida d’una etapa del Tour –el Pla de Beret va ser-ne final el 2006-, que el 2009 va tenir una etapa amb inici a Girona i final a Barcelona. La Seu d'Urgell és l'altra localitat catalana que ha vist l'arribada o la sortida d’una etapa de la ronda francesa.

El secretari general de l’Esport ha assegurat que el Tour pot apostar "amb tranquil·litat" per aquesta etapa perquè "a Catalunya som un referent esportiu a nivell de participació però també pel que fa a capacitat organitzativa". Gerard Figueras ha afegit que acollir l'etapa reforça la vinculació cada cop més forta entre turisme i esport, que "projecta el país al món i genera ocupació en la restauració, l'hoteleria i els sectors vinculats".