Tres independentistes i un espanyolista

Aquests són els perfils dels quatre diputats lleidatans que han estat escollits aquest 26-J

27 de juny del 2016
Actualitzat a la 13:28h
Xavi Eritja ha guanyat les eleccions a Lleida
Xavi Eritja ha guanyat les eleccions a Lleida | ACN

Xavier Eritja Ciuró. ERC


45 anys. Nascut a Sallent. Llicenciat en història, és conegut a les terres de Lleida per ser president de l'Ateneu Popular de Ponent entre 2006 i 2012 i de la territorial d'Òmnium Cultural entre 2014 i 2015. El diputat republicà va ser portaveu de Lleida Decideix i membre fundador de l'Assemblea Nacional Catalana a Lleida. A les eleccions del 20-D va quedar en segon lloc a la demarcació, i aquest 26J ha fet història ja que ERC ha guanyat els comicis per primer cop a la demarcació. 
 

Toni Postius, diputat de CDC per Lleida Foto: CiU


Toni Postius Terrado. CDC

31 anys. Nascut a Lleida. Ha estat una de les cares polítiques del 2015 a la demarcació. Candidat de CiU a les eleccions a la capital del Segrià el passat 24 de maig, és l'actual cap de l'oposició a la Paeria.

Enginyer Tècnic en Informàtica de Gestió per la Universitat de Lleida i Llicenciat en Dret, el nou diputat al Congrés va entrar en política a través de les Joventuts Nacionalistes de les Terres de Lleida (JNC), on va ser cap local i més tard president. L’any 2011 va entrar com a regidor a l’Ajuntament de Lleida. Ha exercit també tasques de gerent de Convergència i de diputat al Congrés durant quatre mesos després de guanyar els comicis del 20-D amb Democràcia i Llibertat.
 

Jaume Moya, diputat d'En Comú Podem per Lleida Foto: Jaume Moya


Jaume Moya Matas. En Comú Podem

43 anys. Nascut a Barcelona, viu al municipi de Florejacs, a la comarca de la Segarra. Llicenciat en Dret i procurador de Tribunals, el nou diputat d'En Comú Podem per Lleida ha estat vinculat en els darrers a nombrosos moviments socials i a entitats independentistes. Moya ha fet tasques de coordinador a la Segarra de l’ANC, de secretari de la plataforma Torrefeta i Florejacs per la Independència i del Fòrum l’Espitllera. 

Soci d'Òmnium Cultural, Moya s'ha implicat en la lluita contra el Fracking essent el portaveu del col·lectiu que en demana l'aturada a Catalunya, i ha estat un dels promotors del Multireferèndum. És autor del llibre "Els castells de la Segarra" i dirigit set edicions de la Fira de Florejacs.
 

José Ignacio Llorens serà diputat pel PP Foto: Adrià Costa


José Ignacio Llorens. PP

73 anys. Nascut a Lleida, és un dels històrics del PP a Catalunya. Enginyer agrònom i funcionari, Llorens ha dedicat bona part de la seva vida a la política. President del PP de Lleida entre el 1989 i el 1993 i de la comissió d'Agricultura i Medi Ambient al Congrés del 2011 al 2015, el nou diputat ha aconseguit l'escó a Madrid per vuitena vegada. També ha estat diputat al Parlament de Catalunya entre el 2001 i el 2003.