Vilanova de Sixena defensa en un manifest que «la llei està per sobre de les col·lecions museístiques»

El consistori respon d'aquesta manera a la reacció de "certs sectors de la societat catalana"

ACN
22 de juny del 2016
Actualitzat a les 20:32h
L'Ajuntament de Vilanova de Sixena, "davant l'agitació i protesta de certs sectors de la societat catalana" contra el compliment de la sentència 48/2015 del jutjat de primera instància instrucció 1 d'Osca, ha aprovat un manifest a favor del retorn de l'art en litigi, que ha obert a tots aquells ciutadans o entitats que el vulguin subscriure "en defensa del nostre patrimoni".

Al manifest insisteixen que les lleis estan per sobre de les col·leccions museístiques i que "tot aquell que vulgui veure en aquest litigi un desig d'enfrontar l'Aragó i Catalunya, vinculades per llaços històrics i fraternals, erra en els seus plantejaments i falta a la veritat".

El manifest recull també que en un estat de dret, el poder executiu està sempre sotmès al control dels tribunals i que per tant "és totalment il·lícit rebel·lar-se contra el compliment d'allò ordenat per una sentència dels tribunals". Així, reclamen al Govern i al MNAC que "respectin", "acatin" i "compleixin" la sentència que obliga a traslladar a l'Aragó les 97 obres d'art en litigi el 25 de juliol, sense perjudici dels recursos que vulguin interposar.
 
El manifest també recull que la sentència declara la nul·litat de les vendes del tresor artístic del Monestir de Sixena del 1983, 1992 i 1994 i ordena la restitució dels béns al Monestir de Sixena, "del qual formen part inseparable, des que el 1923 l'Estat va declarar el Monestir Monument Nacional".

Així mateix també, en un dels punts s'assegura que les ventes es van anular perquè vulneraven les lleis de patrimoni cultural vigents, perquè es van fer d'amagat, perquè es van falsejar documents sobre qui era el propietari de les obres i perquè, en definitiva, es van comprar de manera "il·legal". En aquest sentit, afegeixen al manifest, la venda tenia una "causa clarament il·lícita que era buidar un monument nacional sense l'autorització de les administracions competents".

Pel que fa a la unitat de la col·lecció del Museu de Lleida i del MNAC que defensa la Generalitat, al manifest es recull que aquesta no té "eficàcia jurídica" per "retenir una propietat aliena".

En aquest sentit, el manifest recull que l'any 1998, quan el govern de Jordi Pujol va declarar el 'Patrimoni català' com una figura de protecció i les obres estaven al Museu de Lleida, va incórrer en una "irregularitat administrativa greu" ja que les obres es trobaven afectades prèviament per la declaració estatal de 1923 amb la categoria "de protecció més alta" de "monument nacional".

Al manifest també desmenteixen que el Monestir de Sixena pertanyés al Bisbat de Lleida des de fa 800 anys i asseguren que Sixena va tenir prelatura independent des de 1.188 fins el 1851 i que per tant, només depenia de la Santa Seu. A partir del 1870, asseguren, passa a pertànyer al Bisbat de Lleida i el 1995 al Bisbat Basbastre-Montsó però que el Monestir "segueix sent propietari de tots els seus béns".