La reivindicació per l'art de Sixena arriba a Barcelona

La Plataforma d'Entitats Culturals insta la Generalitat a prendre “les accions pertinents” per preservar la unitat de les col·leccions del MNAC i el Museu de Lleida

Diversos representants de la societat civil i diputats de Junts pel Sí
Diversos representants de la societat civil i diputats de Junts pel Sí | Cortina P
ACN
22 de juny del 2016
Actualitzat a les 17:01h
La Plataforma d’Entitats Culturals de Lleida ha presentat aquest dimecres a Barcelona el ​"Manifest en defensa de la unitat de les col·leccions del MNAC i el Museu de Lleida", document en què reclamen que les 97 obres d'art del Monestir de Sixena repartides entre el Museu de Lleida i el MNAC es quedin a Catalunya (després que un jutjat d'Osca n'hagi ordenat l'entrega a Aragó el 25 de juliol).

El manifest ja ha estat subscrit per entitats com Òmnium Cultural, l’ANC o l’Institut d’Estudis Catalans, entre altres representants de la societat civil que avui han secundat la lectura del manifest a la Sala Oval del MNAC. Des de l’entitat s’insta la Generalitat a prendre “les accions pertinents” per preservar la unitat d’aquestes col·leccions.
 
Entitats culturals, institucions, representants polítics i altres personalitats han secundat aquest dimecres la Plataforma d’Entitats Culturals de Lleida, en la seva lectura del manifest de defensa de la unitat de les col·leccions d’art del MNAC i el Museu de Lleida.

El text es va presentar fa quinze dies, amb una quinzena d’entitats sotasignants, i avui ja té el suport d’entitats de pes com Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana, Súmate, l’Institut d’Estudis Catalans, la Comissió de la Dignitat o la Federació Catalana d’Ateneus, representants de les quals han assistit avui a l’acte convocat al MNAC. També hi ha assistit diversos diputats de Junts pel Sí, per bé que la Generalitat no ha donat suport formalment al manifest.

El portaveu de la Plataforma, Xavier Quinquillà, ha subratllat que el retorn de les 97 obres de Xixena a l’Aragó abans del 25 de juliol –decretat pel jutjat de primera instància d’Osca- és “un escenari evitable”, en la mesura que la Generalitat té "eines", ha dit en referència a la Llei de Patrimoni Cultural Català que impedeix que obres que formen part del seu catàleg puguin sortir del país sense l’autorització expressa de la Generalitat.
 
"Probablement això conduirà a un conflicte de competències", assumia Quinquillà, que en tot cas recorda que la Generalitat te a favor “un amplíssim consens a nivell institucional i social que ha d’utilitzar”.

Abans de la lectura del manifest a la Sala Oval del MNAC, a càrrec del lingüista i comunicador Marius Serra, el president de l’ANC, Jordi Sánchez, ha secundat la reclamació de la Plataforma, i ha indicat que en aquest litigi “no hi ha hagut res procedimentalment incorrecte”, en referència a la propietat de les obres que ostenta la Generalitat. “La unitat museístic que representen les obres es pugui mantenir”, ha desitjat.

Al seu torn, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Joan Vallvé, ha explicitat el seu suport al manifest perquè entenen que les obres d’art "van ser legítimament adquirides pel bisbat de Lleida" i això justifica que ara romanguin a Barcelona. Sobre el paper de la Generalitat, Vallvé ha considerat que si considera que l’adquisició de les obres es va fer correctament "ha de defensar que la propietat d’aquestes obres és de qui les te ara", és a dir, el MNAC i el Museu de Lleida.

Després de la lectura de l’acte, representants de la Plataforma es reuneixen al departament de Cultura amb el conseller Santi Vila per traslladar-li la seva posició i conèixer de primera mà quines “accions” vol dur a terme respecte la sentència del tribunal aragonès.