El Papa concedeix el títol de «Basílica Menor» al Santuari del Sant Crist de Balaguer

El reconeixement se celebrarà solemnement el 9 de novembre en un acte presidit per l'Arquebisbe d'Urgell

Sant Crist de Balaguer
Sant Crist de Balaguer | Arxiu
ACN
22 de juny del 2016
Actualitzat a les 14:08h
El papa Francesc, a través d'un rescripte de la Congregació per al Culte Diví signat pel Cardenal Robert Sarah, ha concedit a l'església del Santuari del Sant Crist de Balaguer el títol i la dignitat de 'Basílica Menor'.

Aquesta concessió respon a la petició efectuada per l'Arquebisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, fa uns mesos, i porta data del 9 de maig de 2016. Està previst que la celebració solemne de la concessió d'aquest títol de Basílica, "que honora la Diòcesi d'Urgell i un Santuari tan important com el Sant Crist de Balaguer", tingui lloc coincidint amb les Festes del Sant Crist, el proper 9 de novembre i que la celebració estigui presidida per l'Arquebisbe d'Urgell Mons. Joan-Enric Vives. El Santuari del Sant Crist de Balaguer se suma així a les altres quatre Basíliques Menors amb què compta la Diòcesi d'Urgell.
 
El títol de Basílica menor és una distinció concedida pel Papa a aquelles esglésies més importants que, en atenció a la seva història i cultura, vida litúrgica i pastoral, són particularment significatives.

La concessió del títol de Basílica Menor procura enfortir la vinculació amb l'Església de Roma i amb el Sant Pare, i alhora promou la seva exemplaritat com a centre d'especial acció litúrgica i pastoral al país i a la Diòcesi.

El Santuari del Sant Crist de Balaguer és la quarta Basílica Menor amb què compta la Diòcesi d'Urgell; després que fos reconeguda la S.E. Catedral de Sta. Maria de La Seu d'Urgell l'any 1905, la Basílica de la Mare de Déu de Valldeflors de Tremp el 1923 i la del Santuari de Meritxell el 2014. La Basílica del Santuari de Núria també va comptar amb aquest reconeixement l'any 2014.