El Ministeri d'Agricultura fraccionarà per mesos les quotes per a retirades de préssec i nectarina

La mesura pretén evitar que les zones més primerenques de l'Estat puguin esgotar les 20.000 tones previstes per aquesta campanya

ACN
22 de juny del 2016
Actualitzat a les 11:39h
Imatge de nectarines retirades del mercat
Imatge de nectarines retirades del mercat | ACN
La ministra d'Agricultura en funcions, Isabel García Tejerina, ha anunciat aquest dimarts a Lleida un fraccionament per mesos de les quotes per a retirades de préssec i nectarina. L'objectiu d'aquesta mesura és evitar que regions que entren abans en producció com ara Andalusia o Múrcia poguessin esgotar el total del contingent de 20.000 tones previst per a retirades a l'estat espanyol per aquesta campanya, fet que impediria a la resta de zones productores més tardanes com ara Catalunya poder-s'hi acollir.

D'aquesta manera, d'ara i fins a l'1 de juliol es podran retirar al conjunt de l'Estat un màxim de 5.000 tones de préssecs i nectarines, mentre un altre contingent es repartirà entre els mesos de juliol i agost, i un altre a partir del setembre. "Volem que tots els agricultors es vegin beneficats i puguin utilitzar aquest mecanisme de mercat si el necessiten", ha dit Tejerina.
 
Altrament, la ministra d'Agricultura en funcions no s'ha volgut pronunciar sobre la demanda presentada per la cooperativa de segon grau Fruits de Ponent d'Alcarràs (Segrià) contra la Comissió Europea, en considerar que Brussel·les va actuar "tard" i que les mesures que va emprendre el 2014 per fer font al veto rus van resultar "ineficaces" per reconduir la crisi de preus del sector fructícola.

Tejerina ha explicat que coincidint amb l'entrada en vigor del veto rus, ara fa dos anys, el Ministeri d'Agricultura va demanar una "reacció" a la CE i Brussel·les "ho va fer", malgrat reconèixer la dificultat que suposa valorar la celeritat de la reacció de l'organisme comunitari. Tot i això, ha recordat que en menys de 15 dies "hi havia mesures posades damunt la taula".

Isabel García Tejerina ha remarcat que pel ministeri "el més important és que la campanya fructícola d'enguany es desenvolupi degudament" i, per això, ha recordat que va sol·licitar a la CE una pròrroga de les mesures estructurals extraordinàries per fer front al veto rus "que ens ha estat concedida".

Així mateix, també ha valorat positivament que s'atengués una altra reivindicació estatal per tal que l'1 de juliol ja estiguin operatives les mesures per a aquesta campanya, tenint en compte que les de la campanya 2015-2016 finalitzen el pròxim 30 de juny.