La Diputació s'adhereix al manifest de Sixena amb el vot a favor del PP

Els populars defensen que les obres d'art es quedin a Lleida, i argumenten el seu suport "perquè ho impulsa la societat lleidatana"

ACN
21 de juny del 2016
Actualitzat a la 13:42h
Dolors López, diputada del PP a Lleida
Dolors López, diputada del PP a Lleida | ACN
El Ple de la Diputació de Lleida ha aprovat per una àmplia majoria l'adhesió de la institució provincial al manifest que defensa que les obres d'art del monestir de Sixena que hi ha al Museu de Lleida i al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) es quedin a Catalunya.

Només el grup de Ciutadans hi ha votat en contra perquè considera que no és oportú ''pressionar'' a la justícia mentre encara no estigui tancat el conflicte en aquest àmbit. Per contra, la portaveu del PPC, Dolors López, s'ha sumat al manifest perquè ''ho impulsa la societat lleidatana'' i la seva formació, contràriament al que defensen des de l'Aragó, té interès perquè les obres es quedin a Lleida.

El president de la Diputació, Joan Reñé, ha alertat del perill que suposaria acatar la sentència que obliga a entregar les obres i ''obrir una caixa de pandora'' que podria suposar que museus d'arreu haguessin de ''desmembrar'' les seves col·leccions.

En aquest sentit, el president de la Diputació ha apostat pel ''sentit comú'' a través del diàleg ''basat en la generositat d'entendre que les peces formen part d'una col·lecció'' i que estan a disposició de tots els veïns dels pobles d'on formaven part a les respectives seus del museu lleidatà i barceloní.

De la seva part, el portaveu d'ERC a la Diputació, Jaume Gilabert, ha manifestat el suport incondicional al manifest i ha recordat que l'any 1993 va tenir lloc ''l'amputació'' del Bisbat de Lleida, única en les seves característiques a l'Estat, i motivada per ''uns interessos poc clars que no tenien res a veure amb els feligresos i les parròquies''.

Gilabert també ha fet referència a les ''pressions i complicitats'' d'estaments com la Conferència Episcopal o fins i tot el Vaticà per tal de defensar els interessos del Bisbat de Barbastre en la demanda de l'art.