El Bisbat inspeccionarà amb un dron els danys de la cúpula de l'església d'Almenar

L'Ajuntament convocarà els veïns dimecres vinent i no descarta una consulta popular sobre l'aportació municipal a les obres de reforma

ACN
19 de juny del 2016
Actualitzat a les 16:12h
El Bisbat de Lleida té previst inspeccionar a partir d'aquest dilluns els desperfectes de la coberta de l'església d'Almenar, al Segrià, després dels despreniments que es van registrar fa vuit dies. Es farà amb l'ajuda d'un dron per poder veure amb més exactitud l'estat de l'estructura. Des de divendres unes tanques instal·lades per l'Ajuntament impedeixen l'accés a la nau central del temple, davant de l'altar major, la zona on va caure el tros de guix de la cornisa de la cúpula.

Els tècnics van optar per fer un tancament parcial de l'església de manera que les cerimònies i misses es poden continuar celebrant. Les imatges que capti el dron serviran per avaluar si cal una actuació urgent o es pot esperar a la rehabilitació integral del temple, com confia el secretari canceller del Bisbat, Víctor Espinosa. La reforma integral està valorada en 207.000 euros.

La meitat del pressupost l'aporta la Generalitat però falta concretar d'on sortirà l'altra meitat. L'Ajuntament reunirà els veïns dimecres que ve per explicar-los la situació i no descarta convocar una consulta popular sobre l'aportació econòmica que ha de fer el consistori a les obres.

El dron és propietat de l'arquitecta tècnica del poble que farà la valoració dels danys i tan aviat com estigui disponible l'aparell s'utilitzarà per fer la revisió de la coberta. "Amb el dron es vol comprovar si hi ha hagut un empitjorament en una zona molt concreta o simplement el que va caure és ornamentació, que és el que sembla més probable", ha explicat Espinosa.

De fet, si es confirma que no hi ha danys greus que facin preveure més despreniments imminents l'opció que prefereix el Bisbat és "començar el més aviat possible la rehabilitació integral del temple més que no pas reparar aquesta part que ha caigut".

Per fer-ho, però, cal comptar amb el finançament dels 207.000 euros amb què s'ha pressupostat els treballs de consolidació. El secretari canceller de la diòcesi s'ha mostrat optimista i creu que serà possible que entre el Bisbat, l'Ajuntament, la Diputació i els feligresos es pugui aconseguir la meitat pendent. De fet, Espinosa fins i tot vaticina que els treballs podrien començar després de l'estiu, "si aconseguim abans de l'agost lligar la col·laboració de tothom".

L'alcaldessa reconeix que els veïns estan dividits

Per la seva banda, l'alcaldessa d'Almenar, Teresa Malla, mostra més incertesa sobre com s'aconseguiran els diners. Segons Malla, l'única cosa que està clara és que el consistori no pot permetre's destinar els 100.000 euros pendents a la rehabilitació del temple. A més, recorda que hi ha pendent una altra actuació urgent valorada en prop de 30.000 euros per arreglar l'esquerda de la façana que ha obligat a tancar una part de l'exterior de l'església pel risc que suposa per als vianants.

L'alcaldessa reconeix que "els veïns estan dividits, n'hi ha que ens demanen que no destinem ni un euro a un edifici que no és municipal i on fa anys que el propietari -el Bisbat- no hi actua, mentre que d'altres són més sensibles i parlen fins i tot de començar una campanya de donacions", comenta. Malla insisteix que aquesta és una qüestió "molt sensible" i que actuaran "després d'escoltar la veu del poble". La reunió amb els veïns s'ha convocat dimecres vinent a les vuit del vespre a la sala polivalent.

L'església de Santa Maria d'Almenar, construïda entre els segles 14 i 18, està declarada Bé cultural d'interès nacional (BCIL) i fa anys que espera una restauració integral perquè hi ha parts que estan molt degradades.