Uns 150 fallaires donen el tret de sortida a la temporada de festes a l'Alta Ribagorça

La declaració de Patrimoni de la Humanitat ha incrementat considerablement els turistes a la celebració de Durro

ACN
19 de juny del 2016
Actualitzat a les 7:29h
Durro ha acollit la baixada de les falles
Durro ha acollit la baixada de les falles | ACN
El poble de Durro ha donat, aquest dissabte a la nit, el tret de sortida a la temporada de falles de l'Alta Ribagorça que finalitzarà el 15 de juliol al poble de Llesp. Uns 150 fallaires han baixat de l'ermita de Sant Quirc i centenars de visitants els han esperat al poble, des d'on han gaudit de la serp de llum que fan les falles en baixar per la muntanya. A prop del poble s'hi ha unit una trentena dels fallaires més joves.

La declaració de Patrimoni de la Humanitat per la Unesco ha deixat la Vall de Boí pràcticament sense places hoteleres. Des de l'Associació de fallaires de Durro aquest increment d'assistència es veu amb molt d'orgull i amb una mica de por per la massificació de gent en pobles tan petits. El que sí que tenen clar és que les falles solament les seguiran baixant la gent que a poc a poc ha anat aprenent la tradició.
 
Per poder córrer les falles, s'han preparat els "faros" amb arbres drets en una zona alta allunyada del poble, en el cas de Durro, a Sant Quirc. Prèviament les falles s'han elaborat amb fusta de pi i teia, subjectades a un pal de freixe o d'avellaner, a manera de torxa.

Els joves han pujat fins al "faro", en fer-se fosc. Abans de baixar han berenat per agafar força. Un cop han encès el "faro", les falles i han començat a baixar, caminant el primer tram pendent i seguidament corrent fins a arribar al poble. Allí els músics han tocat la tonada de les falles, mentre els fallaires han recorregut els carrers. La festa ha finalitzat amb totes les falles a la foguera.