L'església d'Almenar, en perill

La parròquia reclama actuar amb urgència a l'església després de registrar despreniments a la cúpula

ACN
13 de juny del 2016
Actualitzat a les 2:35h
El rector de la parròquia d'Almenar, mostrant alguns desperfectes
El rector de la parròquia d'Almenar, mostrant alguns desperfectes | ACN
La parròquia d'Almenar, al Segrià, reclama un actuació urgent a l'església de Santa Maria després que el despreniment d'un tros de guix de la cúpula central del temple hagi encès totes les alarmes. Aquest diumenge s'hi ha pogut fer missa però s'ha restringit la zona més pròxima on va caure la runa per seguretat. L'església de Santa Maria, construïda entre els segles 14 i 18, està declarada Bé cultural d'interès nacional (BCIL) i fa anys que espera una restauració integral perquè hi ha parts que s'han degradat considerablement.

Tant els feligresos com el rector veuen el despreniment d'aquest dissabte com un avís i demanen que s'hi actuï ràpid. Tothom té a la memòria el recent cas del campanar de Rosselló.

La caiguda del guix que es va esmicolar just davant de l'altar va obligar aquest dissabte a la tarda a tancar l'església i traslladar l'acte previst en el marc de la fira medieval. Aquest diumenge el temple s'ha obert per a la missa però vigilant que ningú s'acostés a la zona del despreniment.

A partir d'aquest dilluns s'espera que tècnics municipals i del bisbat avaluïn l'abast dels danys a la cúpula, on hi ha zones molt afectades per la humitat.

Una peça de guix de la mida d'un puny

El rector de Rosselló, Jaume Pons, ha explicat que la peça que es va desprendre de la cornisa del cimbori era "de la mida d'un puny o una mica més gran" i va caure just a l'espai que hi ha entre l'altar i els primers bancs per als feligresos.

"Aquesta vegada no ha passat res però és un avís, i tant de bo serveixi perquè s'acceleri la restauració de l'església; tots ho desitgem però el gran problema és l'economia", ha dit. En aquest sentit, ha afegit que "aquesta caiguda que no ha fet mal a ningú però que ha avisat pot ser providencial perquè es doni el primer pas per tirar endavant les obres".

Precisament per això ha fet una crida a totes les administracions i al Bisbat a col·laborar econòmicament. Mossèn Pons ha recordat que l'església és Bé Cultural d'Interès Nacional, per tant, "hauria de ser una prioritat per a la Generalitat".

A partir d'aquí, també la diòcesi, l'Ajuntament i els particulars haurien de fer les seves aportacions. Tot i que encara no està decidit, el rector no descarta impulsar una campanya de donacions entre els feligresos sempre que hi hagi també la implicació de les institucions.

A l'exterior també hi ha unes tanques que impedeixen l'accés a una part del fossar pel perill de despreniment de pedres de la base del campanar. Veïns que aquest diumenge han assistit a la missa han fet pinya amb el rector i han demanat una actuació urgent al temple.

L'església gòtica de Santa Maria és el monument més emblemàtic d'Almenar. Actualment només s'hi celebren les misses de diumenge i celebracions com casaments, batejos o funerals. La resta de misses i activitats pastorals es fan en un local a la part baixa del poble.