Afrucat sol·licitarà que Catalunya sigui circumscripció econòmica de la fruita

L'entitat demostrarà la seva representativitat per poder aconseguir extensions de norma i establir estratègies al territori

ACN
11 de juny del 2016
Actualitzat a les 12:36h
Dos temporers recollint fruita
Dos temporers recollint fruita | ACN
L'Associació empresarial de la fruita de Catalunya (Afrucat) va acordar en l'assembla general de l'entitat celebrada aquesta setmana iniciar els tràmits per sol·licitar la circumscripció econòmica Catalunya.

Segons un primer cens elaborat per Afrucat, aquesta comptaria amb entre un 85 i 90% de representativitat en les espècies per a les quals es vol demanar aquesta circumscripció: préssec, nectarina, poma i pera. Una de les principals conseqüències de l'obtenció de la circumscripció econòmica és que les Associacions d'Organitzacions de Productors (AOP's), en aquest cas Afrucat, que exerceixin les seves activitats en el marc d'aquesta poden sol·licitar extensions de norma que són normes d'obligat compliment per a tots els operadors establerts en aquell territori reconegut com a circumscripció.

Afrucat fa anys que treballa per aconseguir que Catalunya sigui reconeguda com a circumscripció econòmica de la fruita, després de constituir-se i aconseguir el reconeixement com Associació d'Organitzacions de Productors i, ara, amb aquest tràmit que ha iniciat.

El director general d'Afrucat, Manel Simon, ha destacat que es tracta d'una eina que permetrà al sector "ordenar prioritats i establir estratègies". Simon també ha recordat que, tot i les enormes possibilitats de l'extensió de norma, "aquestes normes sempre hauran de ser aprovades per majoria per l'assemblea general d'Afrucat".

En el termini aproximat d'un mes, l'entitat vol fer arribar la sol·licitud al Departament d'Agricultura que, un cop aprovat, passarà a la direcció general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d'Agricultura i finalment a la Comissió de la Unió Europea.

Circumscripció econòmica i extensió de norma

Segons el Reial decret 547/2013, de 19 de juliol, pel qual s'estableixen normes bàsiques pel que fa a l'establiment de circumscripcions econòmiques i l'extensió de normes en el sector de fruites i hortalisses, per tal que una o diverses organitzacions de productors puguin sol·licitar l'establiment d'una circumscripció per a un producte determinat, el seu volum de producció respecte a aquest producte dins de la circumscripció proposada, ha de representar, com a mínim, el 50% del volum de producció total del producte, a la circumscripció, en aquest cas Catalunya.

A més el Reglament (CE) 1234/2007, del Consell, de 22 d'octubre, diu que en cas que una organització de productors del sector de les fruites i hortalisses exerceixi les seves activitats en una circumscripció econòmica determinada i sigui considerada, en relació amb un producte determinat, representativa de la producció i dels productors d'aquesta circumscripció, l'Estat membre interessat pot imposar, a sol·licitud de l'organització, amb caràcter obligatori als productors establerts en aquesta circumscripció econòmica que no pertanyin a l'organització de productors el compliment de normes en matèria de notificació de la producció, comercialització i protecció del medi ambient, així com de promoció i comunicació en el marc de prevenció i gestió de crisis.