Vila respon a les crítiques sobre el cas de Sixena i diu que s'actua amb «tota la rotunditat»

El conseller demana confiança a les entitats que demanen que no s'acati la sentència del jutjat d'Aragó

El conseller Santi Vila
El conseller Santi Vila | Adrià Costa
ACN
10 de juny del 2016
Actualitzat a les 16:41h
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha garantit que exercirà la seva responsabilitat amb "tota la rotunditat i totalitat" en el conflicte per les obres d'art de Sixena . Vila ha deixat clar que actualment el Govern està en "l'estadi de litigar" i buscant "tots els arguments de tipus jurídic" que puguin afavorir la Generalitat, però que davant d'un "escenari advers", amb una sentència final desfavorable, caldrà veure quina és la "responsabilitat" que el Govern haurà d'exercir.
 
D'altra banda, el conseller ha demanat confiança i tranquil·litat a les entitats signants del manifest perquè les obres de Sixena romanguessin a Catalunya assegurant que "s'està fent el que s'ha de fer".
 
En el marc de la visita als nous projectes de rehabilitació i museïtzació del jaciment d'Empúries, Vila ha explicat que la Generalitat s'està defensat amb tota "vehemència, contundència i rigor" i s'ha mostrat convençut que malgrat la primera sentència desfavorable del jutjat d'Osca el recurs que s'ha presentat pot prosperar positivament i que, per això, el cas "encara té un llarg recorregut de contestació".
 
Vila s'ha mostrat convençut que la Generalitat té la "raó política i jurídica" i que per això es van esgotant totes les vies judicials mitjançant recursos. "Seguim amb la via judicial, seguim ferms, esgrimint les nostres raons i no hem deixat d'aplicar ni una sola de les vies de recursos que la legislació ens reconeix. No deixarem de defensar a peu i a cavall unes peces d'art i una adquisició que va ser legítima i que com màxim ha tingut algun problema des del punt de vista formal, però la voluntat de qui va comprar i va vendre era explícita", ha argumentat.

Sobre el manifest de les entitats, Vila ha dit que la sintonia "està sent, és i serà total" i que els uneix "la il·lustració i el compromís amb la preservació d'un patrimoni que és del conjunt de la ciutadania". "Han d'estar tranquils, confiats que des del Govern estem al seu costat i estem fent el que hem de ser i ho farem sempre", ha reiterat el conseller. Així, també s'ha mostrat partidari que la ciutadania i les entitats "es posicionin", sempre des del "rigor" i el "sentit ponderat".

Quant a les pintures murals, Vila ha manifestat que seria un "escàndol" i un "disbarat irreparable" la decisió de traslladar-les i ha garantit que la Generalitat farà "tot el que pugui i més" per assegurar que no es moguin "mai" del MNAC. "Si s'acabessin movent per una resolució judicial, perjudicaríem greument les obres i seria una omissió que com a ciutadans tenim de compromís amb la cultura", ha precisat.