El Jussà impulsarà amb la Noguera el turisme astronòmic a Catalunya

Els Consells Comarcals signen un conveni per tal de treballar conjuntament en la protecció del seu cel nocturn

Jordi Ubach
10 de juny del 2016
Actualitzat a les 12:42h
Els signants del conveni amb en Bòlid, la nova mascota del PAM
Els signants del conveni amb en Bòlid, la nova mascota del PAM | PAM

Els presidents dels Consells Comarcals del Pallars Jussà i la Noguera han signat aquest dijous a Lloret de Mar un conveni de col·laboració entre les dos entitats i la Fundació Starlight per tal de potenciar el turisme astronòmic a Catalunya.

Així, des del Parc Astronòmic del Montsec (PAM) es podrà difondre la iniciativa Starlight arreu del territori català per tal de treballar conjuntament en la protecció del seu cel nocturn. L'acte ha tingut lloc dins el marc del Fòrum d'Excel·lència, que s'està celebrant aquests dies a la localitat gironina.

La signatura del conveni ha comptat amb la presència del director de l'Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC) i patró de la Fundació Starlight, Rafael Rebolo, així com dels astronautes Donald Pettit i Ellen Baker, els quals han signat també els llibres d'honors dels Consells Comarcals de la Noguera i el Pallars Jussà.

Ellen Baker, a més s'ha convertit en la padrina d'en Bòlid, la nova mascota del PAM que també s'ha presentat aquest dijous. Es tracta d'un meteorit que acompanya a un cometa en el seu viatge per l'Univers i que decideix aturar-se al Montsec.

En representació del Consell Comarcal del Pallars Jussà, hi ha assistit el seu president, Constante Aranda, que s'ha mostrat "encantat" de formar part d'un conveni que suposa un "compromís" per continuar treballant per preservar el cel nocturn i el turisme astronòmic al Montsec. Aranda ha explicat que aquest conveni forma part del projecte Geoparc, del qual ha destacat que "no només inclou geologia i paleontologia", sinó també l'astronomia.

De la seva banda, la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell, ha afirmat que des de la inauguració d'aquesta instal·lació científica, formativa i lúdica el creixement ha estat constant, sent el PAM un important motor econòmic per a la zona.