Condemnats els tres joves acusats d'amenaçar un funcionari de la presó el 2012

El jutjat penal 1 els considera culpables dels fets tot i que els van negar durant el judici i podran recórrer la sentència a l'Audiència

Imatge d'una roda de premsa de suport als tres joves
Imatge d'una roda de premsa de suport als tres joves | Arxiu
ACN
08 de juny del 2016
Actualitzat a les 18:45h
El jutjat penal número 1 de Lleida ha condemnat a penes d'entre sis mesos i dos anys i quatre mesos de presó els tres joves acusats d'obstrucció a la justícia i amenaces a un funcionari de presons del Centre Penitenciari de Ponent. Segons la sentència, ha quedat demostrat que el 29 de maig de 2012, durant el judici per un delicte de faltes a un pres que va denunciar tortures per part dels funcionaris de presons, dos dels acusats van insultar i amenaçar abans i després del judici el denunciant.

A més, considera provat també que el 27 de setembre de 2012, quan el funcionari passejava amb la seva dona per la plaça Sant Joan de Lleida, on diversos joves es manifestaven contra la tortura a les presons, els tres acusats el van tornar a amenaçar. Tots tres van negar els fets i van denunciar que se senten "caps de turc" en un "judici polític". La sentència es pot recórrer a l'Audiència de Lleida.
 
Els fets es remunten al 2012
 
La cronologia dels fets es remunta al 12 de maig de 2012, quan el pres Juanka Santana Martin va denunciar tortures per part de diversos funcionaris de la presó lleidatana. El 29 de maig de 2012, Santana va ser jutjat a instrucció 3 de Lleida per un delicte de faltes i els funcionaris als quals havia denunciat van declarar com a testimonis. Precisament en aquest judici és on, segons recull la sentència, hi havia diversos joves donant suport al pres i alguns van amenaçar alguns dels funcionaris.

El funcionari de presons denunciant, que va declarar per videoconferència, va explicar que dos dels acusats; Sergi O. T. i José Pablo F. F., li van proferir expressions com ara "torturadors" i "assassins", seguides de "sabem qui sou, Lleida és una ciutat petita i us caçarem". El jutjat penal 1 de Lleida dóna credibilitat a la seva versió, que coincideix amb les declaracions d'altres funcionaris presents al judici i que també van declarar a la vista per videoconferència. A més, va afegir que José Pablo F. F. li va barrar el pas a l'ascensor quan volia marxar i durant el judici, tots dos es van asseure a la fila de darrer seu i colpejaven el seu seient de manera "intimidatòria".

La sentència també considera provat, per la declaració del denunciant i per les imatges enregistrades per les càmeres de seguretat de la zona que, el 27 de setembre d'aquell mateix any, quan el denunciant passejava amb la seva dona per la plaça Sant Joan, on hi havia una manifestació d'una vintena de persones denunciant la tortura a les presons, els tres acusats el van amenaçar.
 
Segons va explicar al judici, l'altre acusat, Oriol P. S., va anar cap a ell i li va dir "torturador", "assassí" i "et mereixes la mort" i mentre intentava marxar del lloc, el mateix acusat li va barrar el pas i llavors van aparèixer els altres dos acusats i entre els tres el van insultar i amenaçar dient-li "Veus com és fàcil trobar-te? Cremarem casa teva amb tu a dins" o "vigila la teva esquena que la mort t'arribarà quan menys t'ho esperis".

Els acusats, durant el judici, només van voler respondre les preguntes del seu advocat. Només un d'ells, José Pablo F. F., va reconèixer ser present dins la sala durant el judici de faltes al pres el 29 d maig de 2012 però va negar haver amenaçat cap funcionari ni haver-li barrat el pas a l'ascensor. Va negar, a més, ser present a la manifestació del 27 de setembre. Els altres dos acusats van negar haver estat presents ni al judici de faltes ni a la manifestació i per tant vam negar els fets pels quals se'ls acusa.

La fiscalia demanava cinc anys i mig de presó per José Pablo F. F. i per Sergi O. T. pels delictes d'amenaces i obstrucció a la justícia i tres anys i mig de presó per Oriol P. S. per un delicte d'amenaces. A més sol·licitava una multa de més de 20.000 euros. Les defenses dels acusats en canvi, demanaven l'absolució.

El jutjat finalment ha condemnat José Pablo F. F., de 26 anys i nascut a Granada, a dos anys i quatre mesos de presó i a una multa de 2.400 euros pels delictes d'obstrucció a la justícia (un any i mig) i amenaces (deu mesos); a Sergi O. T., de 24 anys i nascut a Tarragona, a dos anys de presó (un any i mig per obstrucció i sis mesos per amenaces) i a pagar una multa de 2. 400 euros i a Oriol P. S. a sis mesos de presó per un delicte d'amenaces. La jutgessa, a més, prohibeix a tots tres a acostar-se a menys de 200 metres o comunicar-se amb la víctima durant un any i mig.