La cultura lleidatana pressiona el Govern perquè defensi l'art de Sixena

Quinze entitats defensen a través d'un manifest que les 97 obres en litigi es quedin a Catalunya

Redacció
08 de juny del 2016
Actualitzat a la 13:59h
Els representants de les entitats que han presentat el manifest
Els representants de les entitats que han presentat el manifest | Entitats Culturals
Quinze entitats lleidatanes que formen part de la Plataforma d'Entitats Culturals de Lleida han signat un manifest en què defensen que l'art de Sixena es quedi a Catalunya. Destaquen la unitat artística de les 97 obres en litigi que un jutjat d'Osca ha ordenat lliurar a l'Aragó el 25 de juliol i reclamen que aquestes segueixin al Museu de Lleida (44) i al MNAC (53).

Així, demanen que la Generalitat activi amb "urgència" els mecanismes jurídics, legislatius i administratius necessaris i assumeixi de manera "decidida" i "clara" la defensa de la unitat de les col·leccions del MNAC i el Museu de Lleida, comptant amb el suport de la societat civil.

Han signat el manifest els Amics de la Seu Vella, els Amics dels Gegants de Lleida i Lo Marraco, l'Associació de la Festa de Moros i Cristians, l'Associació Ermengópolis, l'Ateneu Popular de Ponent, els Castellers de Lleida, el Centre d'Estudis Comarcals del Segrià, el Centre Excursionista de Lleida, el Centre Llatinoamericà, el Cercle de Belles Arts, la Coral Shalom, la Fundació Orfeó Lleidatà, el Grup Cultural Garrigues, Òmnium Lleida-Ponent, i el Patronat del Còrpus. El manifest està obert a que altres entitats o particulars s'hi adhereixin.
 
Moltes d'aquestes entitats ja van formar part de la desapareguda Associació Amics del Museu de Lleida, que va lluitar judicialment per les obres en litigi durant cinc anys i que es va dissoldre a finals del 2012.

Ara, la lluita judicial està a mans de la Generalitat i el MNAC, que tenen presentats, entre d'altres, dos recursos al Tribunal Constitucional (TC), que encara està estudiant, demanant que se suspengui cautelarment l'execució de la sentència.