Postureig comercial

Els partits polítics s'enroquen en les seves postures durant el ple extraordinari sobre el model comercial de la ciutat | El bloc de PSC, C's i PP defensa la proposta de l'equip de govern de Ros, que rep la desaprovació de l'oposició | Els representats veïnals i d'institucions comercials, dividits sobre la construcció d'espais comercials | Peris anuncia la creació de la marca "Lleida"

07 de juny del 2016
Actualitzat a les 14:40h
Àngel Ros, alcalde de Lleida
Àngel Ros, alcalde de Lleida | ACN
​El ple extraordinari que s'ha celebrat aquest dimarts a la Paeria sobre el model comercial de Lleida ha servit només per veure les postures que els grups municipals han anat defensat en els darrers mesos. Les formacions han escenificat un deja-vu argumental que, més enllà de marca perfil i reafirmar-se, no ha acostat cap postura sobre la matèria que es posava a debat.
 
Front comú de PSC, C's i PP
 
Els dos blocs que des de l'inici de legislatura s'han configurat al consistori s'han tornat a veure aquest matí. Per una banda, les formacions que havien demanat la convocatòria d'aquest ple; CiU, ERC, la Crida i el Comú. I per l'altra, les forces "de govern" que formen el PSC, C's i PP, que han defensat la necessitat d'obrir la via a la construcció de grans superficies comercials a la ciutat que la situï als nivells d'altres municipis i s'eviti, d'aquesta manera, la fuga de riquesa.
 
El regidor de comerç de la ciutat, Rafel Peris, ha lamentat el poc consens que genera aquesta qüestió, si bé ha defensat la gestió de l'executiu local en base a l'obligatorietat que té de tramitar llicències si hi ha empreses interessades en instal·lar-se a la ciutat. En aquesta línia, Peris ha anunciat que la Paeria té la intenció de crear la marca "Lleida" per potenciar el paper comercial de la capital de Ponent. 

Tot i això, l'edil ha carregat contra la "manipulació política" que estan fent, al seu parer, algunes formacions, i tampoc s'ha mossegat la llengua a l'hora de criticar el sector comercial de la ciutat, que considera que "té por a tot".
 
C's, per la seva banda, ha defugit l'essència del debat i s'ha dedicat a criticar les maneres dels partits que han demanat aquest ple extraordinari. Ángeles Ribes ha explicat que una solució millor era la de debatre aquesta qüestió "amb més tranquil·litat" en un lloc diferent al del saló de plens, un argument que li ha servit per anunciar que els seus regidors no cobraran les dietes d'aquesta sessió, la setena d'aquest 2016.
 
Mentre, el PP s'ha mantingut en la línia marcada per l'equip de govern, i ha defensat un model que permeti que les grans superficies coexisteixin amb els petits negocis de la ciutat. Res que no s'hagués sentit en anteriors plens.
 
Els partits sobiranistes carreguen contra el model comercial
 
Més bel·ligerants han estat les forces de l'oposició, que ha carregat els neulers contra el govern de la Paeria per la seva voluntat de tirar endavant un model comercial que no té, segons han explicat, un consens ciutadà suficient.
 
El Comú ha criticat l'executiu lleidatà per la sensació "d'improvisació" que hi ha, la Crida per Lleida-CUP ha comparat el model proposat pels socialistes amb les gras operacions immobiliàries com les del País Valencià, una idea que també ha pres com a argument ERC, que ha deixat caure que el PSC intenta fer operacions especuladores.
 
Qui també ha criticat el govern d'Àngel Ros ha estat Toni Postius, que ha lamentat la poca voluntat d'escolar que hi ha sobre aquesta qüestió alhora que ha recordat els projectes fallits que s'han anat veient a la ciutat en els darrers anys.
 
Divisió entre els representants veïnals sobre el projecte

​Durant el ple també han pogut parlar els representants dels barris de la ciutat, que s'han mostrat dividits en relació al model que proposa el govern de la Paeria. Dos exemples han estat els més paradigmàtics de les diferents maneres d'entendre i veure la proposta socialista; la portaveu dels veïns de Cappont ha defensat el model defensa per Peris, i ha assegurat que una gran majoria de persones que viuen a la zona també hi estan a favor.
 
Per reblar aquesta afirmació, ha entregat als regidors una enquesta feta a unes 500 persones en la que es preguntava sobre la instal·lació de grans espais comercials a la ciutat.
 
Per la seva banda, el representant dels veïns del carrer del Carme s'ha mostrat dur contra les polítiques del PSC en aquest tema, i després d'assegurar que Lleida s'ha quedat endarrere, ha aventurat que el centre de la ciutat quedarà desert si es comencen a construir grans centres comercials a la perifèria de la ciutat.
 
En aquest apartat d'intervencions també hi ha tingut veu un responsable de la Cambra de Comerç de la ciutat, que ha demanat que es faci un estudi sobre l'impacte econòmic que guanyaria Lleida amb aquests nous espais proposats.