El Consorci Sanitari de Lleida, història d'un fracàs polític

L'anunci de l'anul·lació del decret de creació de l'organisme enterra definitivament el projecte del conseller Boi Ruiz, que no ha aconseguit consens al territori | L'actual titular de Sanitat, Toni Comín, planteja un nou full de ruta per trobar acords, però no concreta cap calendari

Boi Ruiz, exconseller de Sanitat de la Generalitat
Boi Ruiz, exconseller de Sanitat de la Generalitat | ACN
06 de juny del 2016
El conseller de Sanitat, Toni Comín, ha aprofitat la visita que aquest divendres ha fet a l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida per anunciar la voluntat del Govern d'anul·lar el decret de creació del polèmic Consorci Sanitari de la demarcació. Les paraules de Comín s'emmarquen en el context de negociació dels pressupostos que estan duent a terme Junts pel Sí i la CUP, formació que va posar l'eliminació d'aquest consorci com una de les condicions per apuntalar l'executiu català. El missatge del conseller sembla tenir, doncs, un destinatari clar.
 
Comín ha necessitat poques paraules per passar pàgina d'un dels temes que més controvèrsia ha generat al territori en els darrers mesos. La creació d'un únic ens de gestió per als centres públics de Lleida agrupats en forma de consorci va posar en peu de guerra sindicats, formacions polítiques i col·lectius com la Marea Blanca, que es van mobilitzat per frenar aquesta proposta de l'anterior conseller, Boi Ruiz, que ha anat esllanguint amb el pas del temps.
 
La raó principal del rebuig al consorci era la temença a la privatització camuflada de l'Institut Català de la Salut, una idea que va anar prenent força amb el pas dels mesos entre els actors polítics i socials que en un primer moment donaven suport al Govern d'Artur Mas en aquest projecte.

ERC va baixar d'aquest carro el passat mes de juny al·legant que l'executiu "no donava garanties de caràcter públic en aquest nou ens", i la Universitat de Lleida també se'n va desmarcar després que els republicans fessin aturar la proposta en seu parlamentària degut al poc consens que hi havia sobre la qüestió al territori. Primer, consens. Després, pacte. Aquest era l'argumentari.
 
Una idea que no ha generat consens
 
I és que si alguna cosa no ha aconseguit el plantejament d'aquest nou consorci ha estat unanimitat entre els actors implicats. Lleida s'ha convertit en un camp de batalla de declaracions creuades i manifestacions que han anat embrutant la idea de Boi Ruiz, defensada a peu i a cavall pels càrrecs convergents i atacada sense contemplacions per la Marea Blanca, que va organitzar dues manifestacions a la capital de Ponent per fer visible el rebuig al Consorci Sanitari, que va rebre 38.000 firmes a favor de la seva paralització.
 
"Que ningú no s'equivoqui. Si s'atura és per la feina tossuda, combativa i a peu de carrer de la Marea Blanca", apunta un dels líders cupaires de Ponent Pau Juvillà. La proposta de creació de l'ens va anar endarrerint-se amb l'argument de buscar un acord que mai s'ha vist al territori tot i els intents de l'executiu de CiU, que va crear un observatori ciutadà perquè controlés el procés de creació d'aquest nou sistema sanitari. Ni així.
 
L'actual titular de Sanitat apunta que la seva voluntat és ara "obrir noves fórmules per integrar els dispositius i recursos assistencials als del territori", però no ha explicat quin serà el full de ruta per fer-ho possible. De moment, el titular li dringa bé a la CUP, però la pregunta és si aquest gest aplanarà el camí per una entesa en matèria pressupostària.