Protesta

Els pagesos denuncien els «abusos» de cinc supermercats per la crisi de la fruita

Els fructicultors alerten que el sector s'està descapitalitzant per culpa de les cotitzacions baixes en origen que estan rebent i les "estratègies d'ofegament" de les cadenes de distribució

per ACN, 4 de juny de 2016 a les 00:54 |
Els pagesos han protestat aquest divendres | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de juny de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una setantena de pagesos s'han mobilitzat aquest divendres a la tarda per denunciar els "abusos" de la gran distribució entre els clients de cinc supermercats de Lleida. En concret, han repartit fulletons informatius a les portes dels supermercats Lidl, Aldi, Carrefour, Mercadona i Dia. Els fructicultors denuncien que el sector s'està descapitalitzant per culpa de les cotitzacions baixes en origen que estan rebent i les "estratègies d'ofegament" de les cadenes de distribució, que els obliguen a vendre per sota els costos de producció.

A més, també critiquen la "manca de mesures efectives" per part de l'Administració. Alhora demanen als ciutadans que consumeixin productes de proximitat i apostin per aquells establiments que "fan les coses bé", ja sigui fruiteries de barri o cadenes com Plusfresc o Bonpreu i Esclat. Els agricultors han avisat que si no s'atenen les seves demandes optaran per accions més contundents.
 
L'acció informativa d'aquest divendres l'ha convocada la 'Plataforma per la defensa de la fruita dolça' (antic Grup de Pagesos Manifestants) conjuntament amb les organitzacions agràries JARC-COAG i AEALL-Asaja Lleida. A més, també asseguren que tenen el suport d'altres organitzacions agràries, cooperatives i de l'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, Afrucat.


El portaveu de la Plataforma, Jonathan Sanjuán, ha explicat que el seu objectiu seria reunir-se amb representants de la gran distribució per poder acordar que paguin preus justos als agricultors per la fruita dolça. Assegura que actualment fan "ofertes abusives" i això és el que "crema el mercat i l'acaba d'enfonsar".

Per això exigeix que s'acabi amb aquestes ofertes i "venguin el producte com toca perquè tothom en pugui viure". Segons Sanjuán, les cadenes que aquest divendres han assenyalat amb la protesta "tenen molts punts de distribució i apreten fins al punt de treure el preu que volen, de fet, utilitzen la fruita com un reclam i això no ho podem permetre". El portaveu de la plataforma també ha volgut puntualitzar que hi ha cadenes que "compleixen i ho fan bé" i davant d'aquestes no protestaran. "Ho fem davant les que sabem segur que ho fan malament", ha dit.


Un altre membre de la Plataforma, Jaume Molló, ha afegit que, després de quatre campanyes amb crisi de preus, no poden tornar a permetre que "les grans superfícies ens explotin com ho estan fent, no pot ser que a nosaltres ens portin a la ruïna i ells continuïn tan tranquils".

Molló ha criticat que cadenes estrangeres omplin els lineals de fruita dels seus països a preus molt baixos. Per això "hem d'exigir a aquests supermercats que tinguin producte de Catalunya i amb preus justos pe al consumidor i per al pagès". Els pagesos han insistit també que l'"agricultura arrossega molts altres sectors" i "si nosaltres ens n'anem a norris Lleida se'n va a norris".


El passat 6 de maig els mateixos convocants ja van organitzar una manifestació a Lleida, que va aplegar uns 150 pagesos amb 50 tractors per exigir una sèrie de mesures i reivindicacions per millorar la seva situació. Ara avisen que hi tornaran si no se'ls escolta i "s'hi s'ha de tornar a sortir potser no serà tan pacífic", ha avisat Sanjuán.

"La gent està molt enfadada perquè es presumeix que el nostre és el sector més ric quan en realitat és el més pobre, l'agricultura està anant molt malament, ens estem descapitalitzant i fins i tot hi ha pagesos que han hagut de plegar, el que hem d'intentar és que els joves que hi som no haguem de fer-ho", ha remarcat. Molló també ha avisat que "si no veiem una resposta immediata d'aquesta acció d'avui les pròximes seran molt més contundents".


El president d'Asaja a Lleida, Pere Roqué, ha aprofitat per reclamar a la consellera d'Agricutura, Meritxell Serret, que "pagui el que deu al sector" com els plans de millora del 2015 i també ha alertat que les retirades previstes -11 milions de quilos a tot l'estat- no són suficients per poder treure tot el producte que no es comercialitza. Osvald Esteve, representant de la sectorial de fruita dolça de JARC-COAG, ha afegit que els pagesos "hem fet els deures" per tenir la millor tecnologia per fer produccions de la màxima qualitat i cal que la fruita "es pagui a preus raonables".

 

Participació