Cervera «blinda» l'Aquelarre

La Paeria elabora un document per assegurar els elements essencials de la festa

ACN
02 de juny del 2016
Actualitzat a les 18:40h
El regidor d'Aquelarre, Marc Llorens
El regidor d'Aquelarre, Marc Llorens | ACN
El consell assessor de l'Aquelarre està treballant en l'elaboració d'un acord de ciutat que prendrà la forma de document per ''blindar'' tots els elements essencials d'aquest esdeveniment cultural amb el foc i la música com a protagonistes que enguany arribarà a la 34ena edició.

La proposta naix pel fet aquest any el consistori s'ha vist obligat a modificar la ubicació d'alguns dels escenaris principals de la festa a causa de les obres de l'1% cultural que afecten tot el casc antic de la capital de la Segarra.

D'aquesta manera, es vol assegurar que els ''trets bàsics'' de l'Aquelarre han de continuar sempre igual i per tant quan acabin les obres es tornarà a fer als mateixos llocs, ha dit el regidor Marc Llorens. Precisament les obres obligaran a limitar l'aforament de públic a la cercavila de foc que fan els Diables Carranquers fins a la plaça Major.

El consell assessor de l'Aquelarre és un òrgan que tot i no tenir poder per prendre decisions vinculants sí que s'implica en els aspectes més importants del desenvolupament de la festa ja que està format per la Paeria i totes les entitats que la desenvolupen. Arrel del fet que enguany s'ha hagut de canviar la ubicació dels principals escenaris de la festa per les obres de casc antic, s'ha decidit tirar endavant aquest acord de ciutat, que encara no està elaborat definitivament, per tal de blindar la festa.

El regidor d'Aquelarre, Marc Llorens, no ha descartat la possibilitat que aquest acord s'acabi portant al Ple per tal que adopti una validesa legal i per tant pugui ser utilitzat en el futur per altres governs municipals per tal de fer prevaldre l'essència de la festa que enguany arriba a la seva 34ena edició el darrer cap de setmana d'agost.

A banda del trasllat de l'escenari principal de l'Aquelarre, on tenen lloc la invocació i escorreguda de Mascle Cabró, que passa de Cal Racó a la plaça Pius XII, darrera de la Universitat, un dels canvis més rellevants que s'han agut d'adoptar a causa de les obres és la limitació de l'aforament en una de les cercaviles de diables més importants de la festa que té lloc el dissabte a la nit.

Es tracta de la cercavila que fan els diables Carranquers després de l'encesa de la Universitat, que tot i les obres no han volgut deixar de fer el recorregut pel carrer Major fins a la plaça Major. Això farà que la cercavila es divideixi literalment en 2, de manera que el públic que vulgui gaudir de foc seguirà la comitiva de diables, i el qui no vulgui foc seguirà la comitiva d'elements artístics que ja es dirigiran cap a la plaça Pius XII.

D'aquesta manera, l'organització limitarà en certa manera l'aforament a aquest moment important de foc de la festa, que segons els càlculs estimats només hi assisteix entre el 20 i el 30% del públic total que hi assisteix. Tot plegat per garantir la seguretat ja que a l'entorn de la plaça i el carrer Major s'hi estaran desenvolupant el gruix més important de les obres del casc antic.

Algunes novetats de l'edició 2016

A l'espera de presentar oficialment el XXXIX Aquelarre de Cervera el proper mes de juliol en dues convocatòries, una a Barcelona i l'altra a la mateixa capital de la Segarra, el regidor Marc Llorens si que ha avançat algunes novetats d'aquesta edició. Una serà el retorn de l'espectacle de divendres a la nit a càrrec del grup local Band Tokades, que disposen de més pressupost, fins a 3.500 euros, per realitzar-lo després dels problemes de l'any passat.

Així mateix, la nit del divendres tindrà lloc una trobada de bestiari organitzada pels Diables Carranquers que comptarà amb bèsties de cultura popular de tot Catalunya que participaran en una cercavila a la plaça Universitat.

La direcció artística de la festa ha recaigut al grup Alea Teatre de Cervera que està encapçalat pel seu director Albert Parra. Es van presentar fins a 4 propostes de molta qualitat i finalment ha estat escollida aquesta.