CiU, ERC i la Crida alerten el Síndic de la «involució» del català a Lleida

Les formacions adverteixen d'un procés encobert de "bilingüització" de la ciutat degut al pacte entre PSC i C's

ACN
01 de juny del 2016
Actualitzat a les 17:38h
Els membres de les tres formacions s'han trobat amb el Síndic
Els membres de les tres formacions s'han trobat amb el Síndic | ACN
Els grups municipals de CiU, ERC-Avancem i la Crida per Lleida-CUP a l'Ajuntament de Lleida han traslladat aquest dimecres al Síndic de Greuges, Rafael Ribó, la seva preocupació davant "la involució" en l'ús preferent de la llengua catalana a la ciutat que asseguren s'està duent a terme de forma "encoberta" des de la Paeria fruit del pacte polític entre el PSC i C's.

Les tres formacions han lliurat al Síndic nova documentació per justificar els seus arguments com ara la moció perquè la senyalització de trànsit incorpori el castellà o la supressió d'un punt d'un conveni amb una entitat esportiva que preveia que la publicitat només es faria en català. Coincidint amb aquesta trobada, l'equip de govern de la Paeria ha demanat empara al Síndic davant "els atacs" a la política lingüística que està rebent l'Ajuntament per part d'aquests tres grups municipals i que considera "injustos i infundats".
 
CiU, ERC-Avancem i la Crida-CUP han mantingut aquest dimecres una trobada a Lleida amb el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, per traslladar-li la preocupació compartida pels tres grups respecte al procés de "bilingüització" i al "retrocés del català que s'està duent a terme a la ciutat de Lleida fruit del pacte del PSC i Ciutadans", segons han coincidit els representants de les tres formacions, Toni Postius, Carles Vega i Francesc Gabarrell, respectivament.

Els tres grups han entregat a Ribó un annex amb sis documents perquè l'afegeixi a l'expedient obert per la Sindicatura el 19 de maig passat en què CiU, ERC i la Crida-CUP ja van aportar "algunes proves que demostren que ha començat un procés de bilingüització a Lleida", segons ha dit el president del grup d'ERC-Avancem, Carles Vega.

Entre aquesta nova documentació lliurada al Síndic pels tres grups de l'oposició hi ha l'acord polític entre els grups del PSC i C's, que recull en un dels punts el compromís per revisar el Reglament d'usos lingüístics de la Paeria, així com la moció aprovada pel PSC, C's i el PP en el darrer Ple en què es demana la retolació dels indicadors de trànsit almenys en castellà, tal com preveu la nova llei estatal de trànsit.

També li han entregat l'acta de la Comissió Informativa de polítiques de drets i serveis a les persones en què un representant del grup de Ciutadans "va fer modificar un conveni perquè fixava que la seva publicitat s'havia de fer en català"; un extracte de la transcripció del discurs de l'alcalde Àngel Ros en el pregó de la Festa Major de maig de Lleida 2016, en què parts del discurs eren en castellà, i finalment, dues notícies recollides al web de Ciutadans en què es fa referència a les qüestions lingüístiques municipals.

Tota aquesta documentació aportada s'afegeix a la petició d'empara que CiU, ERC i la Crida per Lleida van fer fa uns dies a l'oficina de la Sindicatura de Greuges davant el que asseguren suposa una "vulneració" de la normativa lingüística vigent a la Paeria.

Després de la reunió, el president del grup de CiU a la Paeria, Toni Postius, ha lamentat que "el preu a pagar pel pacte de facto que hi ha entre el PSC i C's hagi acabat sent la llengua". Postius ha remarcat que l'ús de la llengua catalana a la ciutat de Lleida "mai havia estat font de conflicte sinó de cohesió social" i ha assegurat que ara "s'ha convertit en moneda de canvi perquè l'alcalde Ros i l'equip de govern del PSC puguin continuar fent el que han volgut sempre però pagant aquest greu peatge perquè el català deixi de tenir ús preferent".

Vega s'ha mostrat confiat en què el Síndic podrà fer alguna actuació per defensar l'ús prioritari de la llengua catalana i ha insistit que no toleraran "la vulneració dels drets lingüístics i el retrocés de l'ús social i administratiu del català a l'Ajuntament de Lleida i a la ciutat, i encara menys quan no hi ha hagut cap demanda de cap ciutadà ni cap conflicte".

El regidor de la Crida-CUP, Francesc Gabarrell, ha dit que es tracta de "petites coses però cal quedar-se amb el sumant total" i ha defensat que "el que no es pot permetre és que un govern de la ciutat que diu que el tema de la llengua és perfent i que es diu catalanista vagi de la mà de C's, que tothom sap quin és el seu objectiu".

Per la seva banda, Rafael Ribó ha descartat pronunciar-se encara sobre la denúncia dels tres grups de l'oposició a l'Ajuntament de Lleida, a l'espera d'escoltar les aportacions de l'equip de govern del PSC per tal de poder emetre un informe sobre aquesta problemàtica.