Els actes incívics costen a la Paeria més de 300.000 euros l'any

El consistori posa en marxa una campanya de comunicació per conscienciar a la ciutadania sobre els valors del civisme, la convivència i l'estima per la ciutat

ACN
31 de maig del 2016
Actualitzat a les 14:02h
La campanya s'ha presentat aquest dimarts
La campanya s'ha presentat aquest dimarts | ACN
Les reparacions de mobiliari urbà derivades d'actes incívics costen més de 300.000 euros a l'any a l'Ajuntament de Lleida. Segons l'alcalde Àngel Ros el consistori es gasta 8.850.330 euros anuals del pressupost en manteniment de la via pública i per això aquest dimarts s'ha presentat una campanya amb ''l'objectiu d'interpel·lar directament al ciutadà i fer-li arribar la importància de complir les normatives de civisme, ja que això afecta la resta de veïns i també l'economia de tots''.

La campanya es presenta sota l'eslògan #LleidaDeTots i explica 10 situacions quotidianes amb què es pretén aconseguir la complicitat dels lleidatanes per incrementar el civisme als carrers, places i espais públics.
 
Lleida gasta 8.850.330 euros anuals en manteniment de la via pública i 307.893 euros en despesa vinculada directament a actes incívics, entre els quals 66.000 en neteja de pintades a les façanes, 91.000 euros en contenidors desapareguts o vandalitzats o prop de 71.000 euros en reposar robatoris de cables d'electricitat, entre d'altres.

Per aquest motiu, la Paeria ha engegat una campanya on planteja deu situacions on es demana, entre d'altres, respectar els horaris de recollida de brossa, tirar les deixalles a les papereres i mantenir netes i sense cartells les parades d'autobusos.

En d'altres casos, es dóna les gràcies per ajudar a mantenir el mobiliari urbà i els jocs infantils, per tenir cura de les jardineres i per recollir els excrements de gos. En una segona fase de la campanya s'ampliaran els casos i es demanarà a la ciutadania creuar pels passos de zebra i semàfors, respectar les zones de vianants i el carril bici, entre d'altres.

La campanya comptarà amb anuncis a la premsa, televisió, tanques publicitàries, falques de ràdio, web i xarxes socials, entre altres suports. A més a més, una de les novetats de la campanya és que s'informarà als ciutadans sobre el cost que té reposar un parc infantil (20.000 euros), una paperera (120 euros), o un banc (300 euros).

La campanya intenta conscienciar també sobre el fet que l'ordenança de civisme i convivència de Lleida preveu multes de 30 a 3.000 euros segons la gravetat dels actes incívics. Tot i això, l'alcalde Ros ha volgut deixar clar que no és objectiu de la Paeria perseguir els infractors sinó que s'actua en funció del que es detecta en aquest sentit.

Per la seva banda, el tinent d'alcalde Fèlix Larrosa ha demanat la complicitat de tota la ciutadania per complir i fer complir les normatives i ha afegit que properament també s'incidirà en aspectes com millorar el consum d'aigua i llum a les cases.