La pedregada a la plana de Lleida deixa danys en 5.500 hectàrees de fruita dolça i cereals

La consellera Serret visita finques als municipis de Seròs i la Granja d'Escarp, que ja van patir la pedregada del dia 22 i on els danys oscil·len entre el 50 i el 100%

La consellera Serret ha visitat les finques afectades
La consellera Serret ha visitat les finques afectades | ACN
ACN
31 de maig del 2016
Actualitzat a les 0:53h
El nou temporal d'aigua, pedra i vent que dissabte va afectar diferents comarques de la plana de Lleida i especialment la zona del Baix Segre ha afectat un total de 3.340 hectàrees de fruita dolça i 2.150 hectàrees de cereals.

Les poblacions més afectades són la Granja d'Escarp i Seròs (Segrià), municipis que ja van patir l'afectació de la pedregada del 22 de maig passat i on els danys a la fruita arriben al 100% en algunes finques. La pedregada també va afectar amb intensitat diversos municipis de la Segarra, on els danys en el cultiu del cereal oscil·len entre el 15 i el 40%.

Durant una visita en finques de Seròs, la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha defensat les assegurances agràries i les xarxes antipedra com a principals estratègies per fer font als danys que ocasionen les pedregades.
 
Després de reunir-se aquest dilluns a la tarda amb els alcaldes de la zona del Baix Segre, Meritxell Serret ha visitat diverses finques de Seròs i la Granja d'Escarp afectades per la darrera pedregada de dissabte passat per tal de poder conèixer 'in situ' els danys ocasionats en la producció agrària, pocs dies abans que es doni inici a la recol·lecció de préssecs i nectarines. Segons les valoracions dels tècnics del Departament d'Agricultura, el nombre total d'hectàrees de cultiu afectades ha estat de 3.340 de fruita dolça i 2.150 de cereals.

La Granja d'Escarp i Seròs, al sud de la comarca del Segrià, es van tornar a veure afectats per un primer front d'aigua, pedra i vent, juntament amb els municipis d'Aitona i Almatret. La major part de la zona afectada de la Granja d'Escarp i Seròs tindrà danys d'entre el 80 i el 100% de la producció i en altres zones estaran al 50%.

Part dels danys se sumen a zones molt afectades per la pedregada de la setmana anterior i gran part de la superfície poc afectada per l'anterior calamarsada ha arribat ara a danys del 100%. En aquestes dues poblacions, les hectàrees de fruita dolça malmeses pels dos temporals acompanyats de pedra sumen 1.315 hectàrees, la majoria de fruita de pinyol.

El temporal va continuar pel nord de la comarca de les Garrigues dirigint-se cap a l'Urgell i la Segarra, amb poca afectació general als municipis de Preixana, Tàrrega, Vilagrassa i Verdú. La tempesta va reprendre amb força a la Segarra, afectant la pedra significativament les poblacions de Cervera, Granyanella, les Oluges, Sant Ramon i Ivorra.

Un segon front del temporal va afectar els municipis d'Alcarràs, Lleida, Torres de Segre, Soses, Sunyer, Alcanó i Sarroca, al Segrià, on els danys oscil·len entre el 10 i el 80%. Altres localitats com ara Artesa de Lleida, Puigvert i Alfés, juntament amb la partida de Vinatesa de Lleida, es van veure afectats però amb menor incidència.

També va passar per quasi la totalitat de les comarques del Pla d'Urgell i l'Urgell i una petita part de la Noguera. Així va afectar també els municipis de Vila-sana, Ivars d'Urgell, Torregrossa, Linyola, Castellnou de Seana, Bellpuig, Barbens, la Fuliola, Tornabous, Castellserà, Agramunt, Oliola, Cabanabona, Vilanova de l'Aguda i Ponts. Segons el Departament d'Agricultura, van ser fenòmens de pedra molt barrejada amb aigua i no van afectar de manera significativa els cultius, amb danys inferiors al 5%.

Assegurances agràries i les xarxes antipedra

Durant la visita a la zona afectada per la pedregada de dissabte, la consellera d'Agricultura ha tornat a situar les assegurances agràries i les xarxes antipedra com a estratègies per les quals aposta el departament per fer front als danys que ocasionen les pedregades sobre els cultius agraris.

Serret s'ha compromès a seguir treballant amb l'administració estatal per seguir millorant les condicions i el cost de les assegurances i, pel que fa a les xarxes antipedra, ha dit que Agricultura estudiarà algunes possibilitats per afavorir-ne la seva instal·lació davant l'elevat cost que suposa com ara potenciar-ne la compra agregada, és a dir, de forma conjunta entre diferents productors.

Així mateix, també ha defensat la necessitat de buscar una estratègia amb el sector per augmentar la instal·lació de xarxes antipedra, tenint en compte que en les darreres convocatòries els ajuts que ha destinat el departament per a la instal·lació d'aquest sistema no s'han esgotat per la manca d'aposta del sector.

Altrament, Serret s'ha referit a l'advertència feta per alcaldes del Baix Segre davant la possible arribada de temporers buscant feina a la campanya de la fruita, tenint en compte que enguany hi haurà menys feina a la zona ja que s'espera una disminució de la collita com a conseqüència d'un mal quallat del fruits en fruita de pinyol i ara, també, pels efectes de les pedregades.

En aquest sentit, la consellera ha defensat que caldrà treballar de forma conjunta entre els diferents departaments (Treball, Afers Socials i Família i Agricultura) i les diferents administracions implicades per analitzar quina és la millor gestió que es pot dur a terme per atendre aquesta possible arribada de persones buscant feina a la fruita.