Lleida acollirà setze refugiats, cinc dels quals ja són a la ciutat

La setmana que ve n'arribaran onze, en concret, dues famílies sirianes procedents de Turquia

Milers de famílies caminen juntes cap a la frontera amb Àustria
Milers de famílies caminen juntes cap a la frontera amb Àustria | Sergi Cámara
ACN
28 de maig del 2016
Actualitzat a les 14:02h
Lleida acollirà en els pròxims dies fins a setze refugiats, cinc dels quals ja són a la ciutat. Creu Roja ja ha llogat tres pisos per allotjar-los. Una família russa i un ciutadà de Somàlia ja són a la capital de Ponent i la setmana que ve arribaran onze persones més, en concret, dues famílies sirianes procedents de Turquia. Se les acollirà en pisos durant 6 mesos i, posteriorment, entraran en una fase d'integració. L'objectiu, segons Creu Roja, és que es puguin inserir plenament en la societat lleidatana en dos anys.
 
En concret, Lleida acollirà de moment 7 adults i 9 nens. Les persones beneficiàries del programa tenen dret a una acollida residencial per a un període de sis mesos inicials amb possibilitat de pròrroga d'un màxim de tres mesos més.

A més, aquestes persones també rebran per part de la Creu Roja l'atenció integral a través de l'assessorament i l'acompanyament jurídic en la seva sol·licitud de protecció internacional, l'atenció psicosocial, així com per tot un seguit d'accions que conformen un itinerari d'inclusió social, formatiu i laboral, en què es treballa la vinculació amb el territori, el coneixement de l'entorn, i l'adquisició d'habilitats personals i socials adaptades a la societat d'acollida.

La segona fase, anomenada d'integració, està encaminada a aconseguir la plena inserció d'aquestes persones a la societat. En aquest moment es preveu distribuir les famílies i persones en diferents punts de la demarcació, on se'ls acompanyarà perquè en un període màxim de 18 mesos puguin viure autònomament. Transcorregut aquest temps, les persones ateses passaran al circuït normalitzat d'atenció als municipis.

Segons Creu Roja, l'atenció de les persones refugiades que arribin a Lleida no significarà en cap cas desviar recursos d'altres projectes que té en curs la Creu Roja a Lleida, com per exemple els de lluita contra la pobresa, ni deixar d'atendre altres col·lectius vulnerables.

El 2014 la Creu Roja a Lleida va atendre 15 sol·licituds d'acollida per a sol·licitants d'asil (10 de Mali i 5 de Síria), mentre que el 2015 se'n van tramitar 17 (1 de Síria, 3 de Mali, 7 d'Ucraïna, 1 de Palestina, 1 de Veneçuela i 4 d'Algèria). A tot Catalunya, la Creu Roja va atendre el 2015 1.478 persones, el doble que el 2014 (696) i sis vegades més que el 2012 (172).