Prop d’un miler de solsonins s’acomiaden de l’alcalde Llumà

La ciutat l’homenatja amb el ball de l’àliga en el pas del fèretre per la plaça Major

1200_1464208208IMG_9614
1200_1464208208IMG_9614
Redacció
26 de maig del 2016
Actualitzat a les 0:11h

Centenars de persones han acomiadat l'alcalde Llumà Foto: Ramon Estany

La ciutat de Solsona ha tornat a plorar avui la pèrdua d’un alcalde, el primer de la nova etapa democràtica i que va mantenir-se al capdavant de l’Ajuntament durant 24 anys. Prop d’un miler de persones han acudit al funeral celebrat aquesta tarda a la catedral de Santa Maria per dir l’últim adéu a Ramon Llumà, mort ahir als 80 anys a causa d’un càncer.
 

El fèretre, amb una estelada Foto: Ramon Estany


Amb una estelada damunt del fèretre, Llumà ha rebut un càlid i sentit adéu de la ciutat i un nombrós reguitzell de personalitats polítiques i expolítics de la comarca, del territori i del conjunt del país. El moment més emotiu l’ha protagonitzat el majestuós ball de l’àliga a la plaça Major, per homenatjar la seva figura, en el pas de la comitiva funerària procedent del tanatori, uns minuts abans d’iniciar-se les exèquies. L’ha coronat un càlid i llarg aplaudiment dels centenars de persones que s’han disposat al voltant de la plaça.
 

Mossèn Ramon Anglerill Foto: Ramon Estany


"L’admirarem com a polític, perquè ha estat un gran alcalde de Solsona", ha dit en l’homilia el rector de Gósol, mossèn Ramon Anglerill, que ha oficiat la missa i amb qui Ramon Llumà l’unia una amistat. "Es va fer polític per servir la seva ciutat estimada i per això el van votar tants anys, perquè va ser un bon servidor". "Però admirem-lo com a persona”, ha afegit. El capellà l’ha qualificat d’“home senzill i bo", i n’ha posat de relleu la capacitat d’escoltar i ajudar els seus conciutadans.
 

Llumà ha estat acomiadat a Solsona Foto: Ramon Estany


"Un comiat sense distincions"

Malgrat el ball de l’àliga, que anteriorment només s’ha desplegat en un funeral per a Manel Casserras pare i Manel Casserras fill, l’alcalde Xavier Jounou i el mossèn Jesús Huguet, per voluntat expressa de la família, fidel al tarannà del difunt, s’ha celebrat un comiat “senzill, sense distincions”. Per això s’ha prescindit d’una part dels honors que estableix el reglament municipal de protocol.  
 

Representants polítics han assistir al funeral Foto: Ramon Estany


No obstant això, l’àmplia assistència de polítics actuals i coetanis de l’exbatlle ha palesat que avui la catedral no acollia un enterrament com qualsevol altre.

A més de l’alcalde, David Rodríguez, la presidenta del Consell Comarcal, Sara Alarcón, i regidors de tots els grups municipals a l’Ajuntament de Solsona, han assistit al funeral el diputat al Congrés Francesc Homs; Toni Postius, diputat al Congrés i regidor a l'ajuntament de Lleida; els senadors Ramon Alturo i Mayte Rivero; l’exconseller d’Agricultura i exeurodiputat Joan Vallvé; els delegats del Govern Ramon Farré i Laura Vilagrà; l’alcalde de la Seu i diputat, Albert Batalla; la diputada Violant Cervera; la vicepresidenta de la Diputació de Lleida i alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló; l’expresident de la Diputació Josep Pont; l’exalcalde de Berga i exdiputat Jaume Farguell; a més d’alcaldes i exalcaldes de la comarca i de fora, expresidents del Consell Comarcal i consellers comarcals. També s’hi ha vist el sociòleg, economista i periodista Salvador Cardús.