La pedregada d'aquest diumenge arrasa al 100% alguns cultius del Segrià

La tempesta de pedra i vent ha afectat més 3.000 hectàrees del Segrià sud i les Garrigues

ACN
23 de maig del 2016
Actualitzat a les 17:20h
Primer pla d'uns arbrecocs malmesos per la pedra
Primer pla d'uns arbrecocs malmesos per la pedra | ACN
Una tempesta de pedra i vent que va tenir lloc ahir diumenge a la tarda ha afectat unes 3.181 hectàrees de cultius al Segrià sud i part de les Garrigues. En concret, al Baix Segre en municipis com la Granja d'Escarp l'afectació en fruita dolça arriba al 100% i la força del vent fins i tot va partir per la meitat arbres fruiters en algunes finques.

A les Garrigues, la pedra va fer mal a unes 800 hectàrees d'ametller amb afectacions entre el 50 i el 10% d'ametlla picada i un 10% més que van caure al terra. El director dels serveis territorials d'Agricultura a Lleida, Ferran de Noguera, s'ha reunit aquest dilluns amb alcaldes i productors de la zona afectada i ha instat a Agroseguro a fer els peritatges de forma ''ràpida i eficient'' per donar resposta als afectats. Inicialment, la xifra d'afectació que s'havia donat era d'unes 2.000 hectàrees.

La forta tempesta registrada la tarda-vespre de diumenge a les comarques del Segrià i les Garrigues ha afectat unes 3.181 hectàrees de cultius. Aquesta és la xifra definitiva que s'ha facilitat des del Departament d'Agricultura després de la reunió que ha mantingut el director dels serveis territorials a Lleida, Ferran de Noguera, amb els afectats a La Granja d'Escarp (Segrià).

La tempesta, que va arribar de l'Aragó, anava acompanyada de calamarsa, amb fortes ratxes de vent que fins i tot van partir per la meitat alguns troncs com els d'una finca d'albercoquers que hi ha als afores de La Granja d'Escarp. També cal destacar que en alguns punts es va produir el fenomen de la pedra seca, que té lloc quan la pedra cau sense anar acompanyada d'aigua i llavors encara fa més mal.

De Noguera ha destacat que els danys causats van afectar inicialment al sud del Segrià, principalment al municipi de La Granja d'Escarp, afectat gairebé en la seva totalitat, i part dels municipis veïns de Seròs, Massalcoreig, Maials, Llardecans i Torrebesses. El temporal va perdre força en arribar a les Garrigues, afectant els municipis de Granyena de les Garrigues, Juncosa, El Soleràs, Els Torms i La Granadella.

La pedra caiguda tenia un diàmetre d'entre 1 i 1,5 centímetres i va afectar principalment el cultiu de la fruita dolça, amb un nivell de danys molt dispers, arribant en les zones més afectades a pèrdues d'entre el 70 i el 100% de la collita. Les plantacions en collita i les més pròximes al període de collita, de finals de maig a mig o finals de juny, són les més afectades. D'altra banda, el cultiu de l'ametller de la comarca del Segrià també s'ha vist afectat, però en menor mesura amb caiguda de fruits que difícilment superen el 20%.

En el cas de les Garrigues, els cultius més afectats han estat l'ametller i l'olivera. L'ametller també ha patit amb un grau d'afectació molt dispar, d'entre un 10 i un 50% a causa dels cops de la pedra en llocs de més afectació, i a més hi hauria un 10% d'ametlles caigudes.

En el cas de l'olivera, en els municipis de les Garrigues s'estima que hi haurà entre un 10 i un 20% de pèrdua de flors, i a més d'esperar per tal de veure en quina baixada de producció es pot traduir. En tots els municipis afectats, a l'olivera hi ha danys a la fusta i de fullació, que requeriran tractaments. Els municipis més afectats per reducció de floració són la Granyena de les Garrigues, Juncosa, El Soleràs, Els Torms i La Granadella.

Segons el càlcul d'Agricultura, la fruita de llavor s'ha vist afectada en 105 hectàrees amb un percentatge del 30 al 100% als municipis de La Granja d'Escarp, Massalcoreig i Seròs. En aquests mateixos municipis però afegint-hi Maials, la fruita de pinyol ha estat danyada en 1.205 hectàrees amb afectacions del 30 al 100%.

L'ametller amb 1.647 hectàrees en total s'ha vist afectat als municipis de Maials, Llardecans, Torrebesses, Granyena de les Garrigues, Juncosa, El Soleràs, Els Torms i la Granadella. Finalment, la tempesta també ha perjudicat en unes 224 hectàrees de cereal a Granyena, Juncosa, El Soleràs, Els Torms, i la Granadella.