Tanca l'Aplec més internacional

La festa atrau cada vegada més turistes | La venda de tiquets per menjar al restaurant habilitat per als visitants creix almenys un 10%

ACN
23 de maig del 2016
Actualitzat a les 3:31h
Imatge d'una de les colles al pont Vell
Imatge d'una de les colles al pont Vell | ACN
L'Aplec del Caragol de Lleida tanca una nova edició multitudinària amb més presència internacional gràcies a la visita d'un grup de 180 turistes xinesos que també han aprofitat per visitar la ciutat. A banda de créixer en nombre de penyistes -aquest any uns 13.000 amb tres colles noves- la festa també atrau cada vegada més forasters.

Segons l'organització, així ho demostren les xifres del restaurant habilitat per als visitants al Palau de Vidre. S'espera arribar als 5.500 tiquets entre tastets i menús, un 10% més que l'any passat. Pel que fa al pack dels visitants, se n'han venut 1.200.

D'altra banda, fins aquest diumenge al migdia els serveis sanitaris han fet 112 assistències lleus i només una ha calgut trasllat a l'hospital, a noi a qui han hagut de posar uns punts després d'una "petita baralla" que no ha tingut més transcendència, segons el president de la Federació de Colles (Fecoll), Xavier Pérez. Per als organitzadors, aquesta edició ha estat un "gran èxit" en tots els sentits.

L'Aplec del Caragol és la festa de les grans xifres: 13.000 penyistes de 102 colles, uns 200.000 visitants, 12 tones de caragols i uns 70.000 litres de cervesa consumits i un impacte econòmic d'uns 2 milions i mig d'euros, segons calculen els organitzadors.

Aquest any, a més, han visitat per primera vegada la festa un grup de 180 turistes xinesos fruit de la tasca de promoció internacional de la festa que porta a terme la Fecoll durant tot l'any. "Els xinesos marxen encantats de la vida, diuen que no s'ho pensaven i que l'any que ve en volen venir més, doncs benvinguts siguin", ha explicat Pérez, que assegura que la promoció exterior és un aspecte que es vol seguir reforçant.

Canvi de recorregut de la rua de diumenge amb opinions diverses

Una novetat destacada d'enguany ha estat el canvi d'itinerari de la cercavila d'aquest diumenge al matí, que ha sortit i ha arribat als Camps Elisis. Fins ara el punt de partida era el carrer Doctor Fleming, a l'altura del Camp d'Esports però l'organització va decidir modificar-lo d'acord amb la Guàrdia Urbana per evitar desplaçaments de vehicles de matinada cap a la Zona Alta. Els penyistes han pogut esperar la sortida de la rua al ritme de la música que ha punxat un DJ al pavelló 3 de Fira de Lleida.

Les colles han desfilat en dos grups diferents. Un ha travessat el Pont de Príncep de Viana i l'altre el Pont de la Universitat i tots dos s'han trobat al Pont Vell, davant l'estàtua d'Indíbil i Mandoni, on s'ha fet la tradicional imposició d'escarapel·les al penó de cada penya. En tenen una per cada any que han participat a l'Aplec i aquesta ja és la 37ena edició. Aquest 2016 hi ha hagut tres estrenes: les colles Els Originals, Ullà i Moniatos. La cercavila ha seguit pel Pont Vell i finalment ha acabat al mateix recinte de la festa als Camps Elisis.

Hi ha hagut opinions dispars sobre el nou recorregut. Les crítiques sobretot s'han centrat en el fet que la rua ha "perdut caliu" perquè han trobat a faltar els veïns que tradicionalment tiraven aigua des dels balcons al pas dels collistes.

Per això des de la Fecoll estan disposada a fer alguna modificació però, de moment, no es plantegen tornar al recorregut anterior perquè consideren que el canvi ha estat, en general, positiu. Sobretot destaquen que el fet de convocar la concentració de colles al mateix recinte dels Camps Elisis ha millorat la participació a la rua.

A més, confien que els veïns de Cappont -el barri per on ha passat per primer cop la cercavila- l'any que ve s'involucrin més en el llançament d'aigua als penyistes. "Mai plou al gust de tothom, però hem de pensar que ha estat la primera vegada i que es poden fer millores", ha dit Pérez.

Oferta per als visitants

Cal recordar que totes aquelles persones que han volgut gaudir de l'Aplec i sentir-se com un collista més ho han pogut fer a través de la Colla Forasters adquirint alguna de les opcions que dóna el Pack del Visitant. En total dotze possibilitats distribuïdes en tres modalitats: Pack de Dia (Minipack bàsic 18 euros, Paquet bàsic 26 euros, Mini pack menú: Adults 30 euros, Infantil 22 euros, Pack intermedi: Adults 39 euros, Infantil 30 euros, Pack complet: Adults: 47 euros, Infantil 38 euros), Pack de Nit (Bàsic 17,50 euros, Estàndard 27,50 euros) que permet, per primer any, sopar la nit del dissabte en una colla i Pack de Cap de Setmana (Bàsic 60 euros, Complet 99,50 euros).

Paral·lelament, els visitants també han pogut menjar al restaurant de l'Aplec situat al palau de Vidre. Podien triar entre tastets de caragols a 8 euros o menús complets a 21 euros per als adults i 11 per als infants.

Descarten allargar l'Aplec una setmana, tot i les peticions de molts collistes

Tant durant la inauguració de divendres com a la cercavila d'aquest diumenge molts collistes, especialment els més joves, han reclamat a crits que l'Aplec s'allargui i que duri una setmana. La Fecoll, però, descarta completament aquesta opció perquè dispararia les despeses de la festa fins a uns nivells inassumibles.