​Joan Ordi, nou president del Parc Natural de l'Alt Pirineu

Relleva Agustí López i es marca el repte de fomentar l’equilibri entre els diferents actors del territori i impulsar el sector agroalimentari, ramader i turístic local

Redacció
21 de maig del 2016
Actualitzat a les 9:59h
Joan Ordi és el nou president del Parc Natural de l'Alt Pirineu
Joan Ordi és el nou president del Parc Natural de l'Alt Pirineu | ACN

Joan Ordi és el nou president del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Foto: ACN


La Junta Rectora del Parc Natural de l’Alt Pirineu ha escollit aquest divendres Joan Ordi com a nou president de l’organisme, donant relleu a l’exdiputat al Parlament de Catalunya Agustí López. Ordi, de 44 anys, és llicenciat en Filologia catalana i va ser alcalde de Llavorsí i conseller comarcal del Pallars Sobirà durant la legislatura 2008-2011. Destaca la seva forta implicació en el teixit associatiu de la comarca, a més de ser una persona dinàmica i amb un gran coneixement del territori.

Els reptes més importants del nou president seran, segons ha manifestat, "a banda de la conservació del patrimoni natural i cultural del parc, la regulació de la fauna salvatge; l’equilibri entre els diferents actors; l’impuls del sector agroalimentari, el sector ramader i el sector turístic; i reprendre la gestió forestal sostenible amb el foment de l’ús de la biomassa".

Seguiment dels programes LIFE

Durant la celebració de la junta s’han presentat els resultats i les properes accions de dos projectes LIFE molt vinculats al parc: El Piroslife i el LimnoPirineus. 

Pel que fa al programa per a la consolidació d’una població d’óssos als Pirineus centrals, s’han exposat les diferents línies d’acció, com la prevenció de danys a la ramaderia —amb pastors, gossos de protecció, cabanes, tancats electrificats de les arnes d’abelles, o vaquers—; l’educació ambiental als escolars; el seguiment de la població d’óssos; o la realització de processos participatius i de comunicació. També s’han explicat les accions que es duran a terme aquest any en conservació, entre les que destaca l’alliberament d’un nou exemplar d’ós bru.

Els membres de la junta han rebut tota la informació relativa a les accions del Projecte LIFE Limnopirineus realitzades en l’àmbit del parc, entre les que destaca la pràctica eliminació del barb roig a l’estany Closell i la recuperació de la seva transparència.

Durant el 2016 continuaran les tasques d’eradicació d’aquesta espècie invasora, incloent l’Estany de Rovinets i Naorte, i la construcció de la passera de fusta del Pla de Sotllo, per evitar malmetre més la mollera que hi ha.

Més actuacions programades

Finalment, s’ha presentat el programa d’actuacions i el pressupost del parc per a aquest 2016, que supera els 1,5 milions d’euros. El pressupost inclou les despeses dels dos projectes LIFE que es realitzen en el seu àmbit.

Es preveu ampliar la brigada de manteniment en vuit persones; aprovar l’ampliació del parc; iniciar les primeres accions previstes  del nou projecte POCTEFA GREEN de la Xarxa de Parcs Pirinencs, recentment aprovat; finalitzar el Pla de Desenvolupament Local sostenible de les Valls de Cardós; iniciar la regulació en modalitat pagament de la pista de Boet que serveix per accedir a la Pica d’Estats; i signar el manifest transfronterer per crear la marca del Parc Pirinenc de les Tres Nacions, entre d’altres.