Els estudiants seguiran tancats a la UdL fins que se'ls garanteixi que no hi haurà represàlies

El rector els demana que acabin amb l'okupació del rectorat i que usin les vies de diàleg que els ofereix la universitat

ACN
18 de maig del 2016
Actualitzat a les 15:48h
Un grup d'estudiants amb el vicerector Jesús Avilla
Un grup d'estudiants amb el vicerector Jesús Avilla | ACN
La quarantena de joves tancats a la UdL des de dimarts a la tarda arran d'un enfrontament amb els Mossos d'Esquadra, seguiran tancats indefinidament fins que no se'ls garanteixi que se li retirin els càrrecs a l'estudiant de Comunicació Audiovisual detinguda dimarts i acusada d'atemptat a l'autoritat.

També reclamen que la UdL es posicioni a favor de la lliure absolució de la detinguda, que no hi hagi represàlies per part de la policia a ningú més i que facin fora de la universitat la policia pública i privada per sempre. El rector de la UdL, Roberto Fernández, que s'ha reunit al Campus de Cappont amb l'equip rectoral, ha reclamat als joves que okupen el rectorat que l'abandonin i que utilitzin els mecanismes de diàleg i participació que ofereix la universitat per fer arribar les seves reclamacions. Fernández ha rebutjat prescindir de cap professor per petició "d'uns quants, per raons ideològiques" i ha recordat que la universitat ha de garantir el dret a l'educació i la integritat física de les persones que hi treballen o estudien.
 
El rector de la UdL, Roberto Fernández, ha explicat que la Universitat de Lleida té la obligació de garantir el dret de tot el seu professorat a donar classes i el dret dels alumnes a rebre la docència amb "absoluta llibertat" i sense cap tipus de "coacció". És per això, ha afegit que, davant la "coacció" i "violència" d'un "petit grup" de persones, alguns estudiants i altres no, s'ha hagut de garantir aquest dret (amb policia).

Fernández ha recordat ala joves tancats al rectorat que la UdL té els seus mecanismes de diàleg i de participació democràtics establerts als estatuts i utilitzats per la comunitat universitària i demana que les persones que han okupat el rectorat de manera "violenta", "abandonin la seva actitud i si tenen alguna reivindicació que les facin pels canals que la universitat disposa".

El rector també ha assegurat que s'està intentant obrir el diàleg amb els estudiants i que ja ho van intentar fer quan va haver el primer problema amb la professora Manso. "He demanat a dos vicerectors i la degana de la facultat de lletres que parlin amb ells per demanar-los que abandonin la ocupació i per saber quines són les seves reivindicacions". 

Per la seva banda, una alumna i membre de l'Assemblea de Lletres, l'Anna, ha explicat les reivindicacions dels estudiants per abandonar el rectorat i acabar amb la tancada. Rebutgen la presència policial a la UdL i demanen que, de la mateixa manera que la universitat defensa el dret de càtedra de la professora Inma Manso, defensi també la llibertat d'expressió dels alumnes, que defensen una educació pública de qualitat.

L'Anna, en representació dels joves tancats, ha denunciat que els Mossos van perseguir dimarts al vespre dos companys que volien anar a fer-se un informe mèdic, ja que segons denuncien, van rebre agressions per part dels agents. Finalment, ha explicat, han anat a les cinc de la matinada al CAP de Mollerussa per evitar que els Mossos els detinguessin si anaven a Lleida.

La portaveu de l'Assemblea també ha denunciat que el rector no ha parlat amb ells en cap moment sinó que ha enviat a dos vicerectors i lamenta que cap membre de la UdL s'ha posat en contacte amb la detinguda ni amb la seva família i no han fet cap gestió per millorar la situació de la detinguda ni de la resta de companys. 

L'Anna també ha denunciat que la detenció de l'estudiant de 21 anys va ser "irregular", que no va fer res i que no se li va dir perquè se la detenia. Critica que tot i que la jove va demanar als mossos que s'identifiquessin no ho van fer i que la van dur a l'hospital però no li van donar cap informe mèdic. "Li van dir que no tenia res però no és veritat", assegura l'Anna. A més, afegeix que un dels agents va tenir una actitud violenta amb la detinguda i que el Mosso en qüestió "ja ha estat involucrat en altres manifestacions per accions similars".

Els estudiants, doncs, han decidit en l'assemblea duta a terme aquest migdia al claustre del Rectorat seguir amb la tancada i la protesta fins que a la detinguda se li retiri qualsevol acusació, que la UdL es posicioni a favor de la lliure absolució de la detinguda, que no hi hagi represàlies a ningú més i que es faci fora la policia pública i privada de la Universitat i que no torni a entrar. Els estudiants fan una crida a una nova concentració, aquest dimecres, a les set de la tarda a la plaça Víctor Siurana, a l'entrada del Rectorat. Les portes del darrere del rectorat segueixen bloquejades i només es pot accedir a l'edifici per davant.