El Pirineu estrena el seu sake

L'empresa Seda Líquida comença a embotellar aquest licor fet a Tuixén | Es produiran unes 1.200 ampolles

ACN
17 de maig del 2016
Actualitzat a les 10:47h
El sake del Pirineu ja s'embotella
El sake del Pirineu ja s'embotella | ACN
La bodega Seda Líquida (Kinu no shizuku) ha començat el procés d'embotellament del primer sake produït al Pirineu. Després d'un procés de dos mesos de fermentació el licor d'arròs ja està a punt per passar a les botelles. El director de la bodega, Antoni Campins, ha assenyalat que les primeres ampolles que sortiran seran les del sake Gran Kru, de màxima qualitat i expressió, poc filtrat, sense pasteuritzar ni diluir, de gust molt suau tot i l'alta graduació alcohòlica.

Campins ha afirmat que "embotellarem 1.200 ampolles de les tres varietats de sake que farem, 500 botelles de Gran Kru, 350 del Núvol i 350 del Kristall". El bodeguer ha apuntat que "la gent a qui agrada el sake podrà provar el Gran Kru, un tipus de sake que no arriba mai del Japó i que és el més apreciat pels experts d'aquesta beguda".

Polit l'arròs al 50 per cent, això és deixar el nucli amb tot el midó, rentar-lo, remullar-lo, escórrer l'arròs, coure'l al vapor, afegir aigua i dos ferments, un per a transformar el midó en sucre i un altre el sucre en alcohol, deixar-lo que fermenti 50 dies i filtrar-lo. Aquest, ha explicat Campins, és el procés que ha seguit l'arròs els darrers 3 mesos per a transformar-se en sake.

Campins ha manifestat que "el residu d'arròs amb què s'ha fet el sake s'anomena Kasu. És un producte molt apreciat en la cuina japonesa on s'utilitza per a fermentar peixos i fer altres plats". Per això, diu Campins, "Seda Líquida l'envasarà per tal de vendre'l a restaurants japonesos de Barcelona". En aquest sentit, el bodeguer ha assegurat que "ja hi ha molts restaurants interessats en aquest producte".

De la bodega Seda Líquida en sortiran dos tipus de sake més. El Núvol (nigori): un sake no filtrat, que portarà sòlids d'arròs i que per tant tindrà tot el gust del cereal. I un últim tipus anomenat Kristall (junmai shu): filtrat, clarificat i transparent, serà la qualitat suprema dels premium.

Campins ha senyalat que "el preu de l'ampolla no passarà dels 20 euros de venda al públic, ja que el meu objectiu és promocionar aquesta beguda, no fer un negoci". "Vull que el sake que faig arribi al màxim nombre de persones possible, per això faré un preu al qual tothom i pugui arribar", diu Campins.

El sake és una beguda alcohòlica que té el grau de beguda nacional al Japó on s'utilitza en multitud de celebracions i esdeveniments. Japó també n'és el principal productor i consumidor i només en països com els Estats Units, amb una colònia japonesa molt gran, es produeix sake. Seda Líquida serà la primera bodega fora del Japó i els Estats Units que produirà sake. Campins compta amb el suport i el suport tècnic de la principal bodega elaboradora de sake del Japó, Hakutsuru.

Per a produir sake es necessita unes condicions especials, com una temperatura baixa i una qualitat de l'aigua molt alta. Campins manifesta que aquest és un dels elements més importants en la producció del sake a part de l'arròs, "la qualitat de l'aigua és el que m'ha portat a produir sake a Tuixén".

Campins ha manifestat que la seva primera experiència com a productor de sake ha estat "quelcom impagable". I ha afegit que "a la meva edat haver pogut fer aquest licor amb arròs i aigua ha estat una gran experiència".