Carreteres

Territori avala la tercera fase de la variant d'Ivars d'Urgell

L'informe ambiental és favorable | Les mesures proposades pretenen minimitzar l'impacte paisatgístic i la pèrdua de vegetació

per ACN, 16 de maig de 2016 a les 14:03 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Imatge de la proposta de la variant oest d'Ivars d'Urgell Foto: Territori i Sosteniblitat


La Ponència ambiental, del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha emès un informe favorable a la construcció de la tercera fase de la variant oest d'Ivars d'Urgell (Pla d'Urgell), que connecta dos trams de la carretera LV-3344 al seu pas pel municipi. Els treballs han estat promoguts per la Diputació de Lleida.


El document incorpora una sèrie de condicions ambientals per minimitzar l'impacte paisatgístic i compensar la pèrdua de vegetació. Les dues fases anteriors, que comprenen el tram d'1,8 quilòmetres que va del sud d'Ivars fins a la LV-3333, ja s'han executat. El nou vial correspon al tram de 875 metres de llargada que permet completar la variant i que enllaça la LV-3333, d'Ivars a Vallverd, amb la LV-3344, de Bellpuig a Castellserà (C-53).
Punt clau de biodiversitat

L'informe detalla les principals accions susceptibles de produir efectes sobre l'entorn durant la fase d'execució de la variant, com els moviments de terres, l'acumulació temporal de restes d'obra i la circulació de maquinària o els vessaments ambientals. Pel que fa a la fase d'explotació, no s'indentifiquen impactes significatius i es considera compatible amb el paisatge i l'activitat agrícola de la zona.

Tanmateix, la Ponència destaca la proximitat a l'estany d'Ivars i Vila-sana, un espai que forma de la xarxa Natura 2000 i que constitueix un punt clau de biodiversitat a la plana de Lleida.


En aquest sentit, l'informe d'impacte ambiental recomana planta arbusts que produeixin fruits que atreguin fauna al costat dels drenatge principals de l'obra, que fan les funcions de passos de fauna. A més, les cunetes hauran de ser franquejables pels amfibis, evitant així elements que puguin actuar de trampa i obstruir-los el pas.

Arbrat autòcton per reduir l'impacte a la zona

La resolució proposa la plantació d'exemplars aïllats i distribuïts en punts estratègics del traçat, així com la construcció de drenatge transversals i longitudinals per minimitzar els impactes descrits. Les espècies vegetals seleccionades per la hidrosembra i la plantació d'arbres cal que siguin autòctones o naturalitzades en l'entorn i ajustades a les condicions microclimàtiques de la zona.

La variant es troba en sòl sotmès a risc natural per la seva afectació a terrenys inundables, degut a la presència de l'antiga traça del riu Ondara. D'acord amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), abans de l'inici de l'obra, el titular de la infraestructura haurà de comptar amb l'autorització de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), que és l'organisme hidràulic competent.

 

Participació